Днес е дерайлирал пътнически влак, но за щастие няма пострадали пътници, съобщи Национална компания "Железопътна инфраструктура", която стопанисва релсите у нас.

Около 09.15 ч., при влизане в гара Стряма със скорост от 25 км./ч., дерайлира пътнически влак, движещ се по направлението София-Карлово. От релсите са излезли локомотивът и двата вагона. Във влака са пътували 15 пътника, които са се отървали само с уплаха. От БДЖ са им осигурили автобус, който ги е превозил до крайната дестинация.

В момента движението на влаковете в участъка Копривщица – Стряма е спряно. За пътниците от преминаващите в участъка влакове ще бъде осигурен превоз с автобуси, уточняват от НКЖИ.

Назначена е комисия за разследване с представители на ръководството на инфраструктурната компания.

Вследствие на обилните валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната. Основните проблеми са наводнен железен път, липса на напрежение в контактната мрежа, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура.

Днес не се движат влакове в следните жп участъци:

Преустановено е движението в района на Плачковци - Кръстец, поради липса на напрежение в контактната мрежа. На междугарието чака пътнически влак от Горна Оряховица – Стара Загора, който ще бъде изтеглен с дизелов локомотив до гара Плачковци. За пътниците от гара Плачковци е осигурен превоз с автобуси по направлението Дъбово – Плачковци;

Прекъснато е движението в междугарието Благоевград - Симитли, поради паднала скална маса върху железния път. Осигурени са автобуси по направлението Дупница – Благоевград - Симитли;

Прекъснато е движението в междугарието Храбърско - Разменна, поради липса на напрежение в контактната мрежа;

Прекъснато е движение в междугарието Земен – Александър Димитров, поради паднал далекопровод върху железния път;

Прекъснато е движението между гарите Владая и Горна Баня, поради липса на напрежение в контактната мрежа;

Без движение на влакове е и междугарието Видбол – Срацимир, поради липса на напрежение в контактната мрежа.

Прекъснато е движението на влаковете в междугарието Смядово - Комунари поради активизирано свлачище.

Аварийни екипи и специализирана техника на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, са по местата и работят по възстановяване на влаковото движение и подаване на напрежение в контактната мрежа, уточняват от релсовата компания.