Европейската комисия е готова да преговаря с новото гръцко правителство за извеждане на страната от кризата, но изключва опрощаване на дълг, който Атина има към Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), заяви днес неин говорител. Той потвърди и че Комисията е готова да обсъди и разпускане на омразния сред гърците надзорник на болезнената им програма за ограничения, т.нар. тройка, представляваща кредиторите на страната - държавите от еврозоната, ЕЦБ и МВФ.

Маргаритис Скинас говорител на Комисията каза пред журналисти, че нейният председател Жан-Клод Юнкер очаква да чуе идеите на новия гръцки министър-председател Алексис Ципрас в сряда сутрин. Ципрас и финансовият му министър Янис Варуфакис са на обиколка в държавите-членки критични към политиката на строги бюджетни икономии или към еврото. Тя включва Франция, Италия, Кипър, Великобритания и изключва Германия.

Неговото правителство заяви, че прекратява преговорите с тройката и се отказва от следващия спасителен транш от 7,2 милиарда евро от спасителните заеми, който страната тряба да получи след приключването на програмата за подпомагане на 28 февруари. Отпускането на парите зависи от доклада на тройката, а той - от прилагането на реформи - приватизации и бюджетни съкращения, които Ципрас отказва да извърши. Без транша обаче Гърция не може да посрещне задълженията по дълга си през юли и август. Новият й кабинет иска ново опрощаване на половината от гръцкия дълг, който е 320 милиарда евро или 175,5 на сто от БВП, но сигналите от кредиторите досега са, че Атина може да се надява най-много на разсрочване.

Скинас каза, че решение, което Комисията би обсъждала, "по никакъв начин не може да води до неизпълнение на заемните задължения към ЕЦБ и МВФ".

Той подчерта, че решение по гръцкия дълг, който държат държавите-членки, изисква тяхното общо съгласие.

"Всяко решение да се придвижим напред предполага съгласието на всички 19 членки на еврозоната", каза той.