Грозни обвинения прозвучаха тази сутрин в национален ефир срещу ръководството на Сметната палата, което управляващите се готвят да сменят. Те дойдоха от устата на депутата от ДПС и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев.

Цонев е автор на промените в закона за одитната институция, с които сегашното й ръководство трябва да бъде премахнато и заменено, според председателя на палатата Валери Димитров, с "политически протежирани некадърници". Парламентът гледа в четвъртък на първо четене измененията, но заради дългите и емоционални дебати, отложи точката за днес.

Валери Димитров бе гост последователно в сутрешните блокове на Нова тв и бТВ. В бТВ преди него гостува и народният избраник от движението.

В ефира на втората телевизия по телефона в разговора се включи и Цонев.

Задочният спор започна, след като Цонев показа имейл от дирекция „Одити за съответствие при финансовото управление”(ОСФУ), изпратен до секретарката на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и получен от неназовани служители на институцията. Според него написаното представлява консултация от страна на одитора как проверяваният да оформи възражението си по станалия пословичен одит на МВР.

Това накара депутатът да констатира, че палатата се е превърнала в "политическа слугиня на Цветан Цветанов, Бойко Борисов и ГЕРБ" от 2011 г. насам.

След Цонев в студиото влезе Димитров, който отрече изреченото от преждеговорящия. 

"Врамките на одитната процедура министърът има право на възражения, за да бъдат включени те в негова полза. Той предяви претенции, че одитният доклад не е валиден, защото липсва сделката за „Сименс" (за печатане на паспорти с биометрични данни, бел. ред.).", обясни процедурата на работа в СП Димитров и допълни: "Изясни се, че има доказателства, защото сделката е сключена от Михаил Миков като вътрешен министър, но се изпълнява по негово време. Това е уточняване на позицията, защото Цветанов изпрати определени твърдения и текстове, които помоли да бъдат включени, има право на това. Всеки човек има право на справедлива защита", каза още шефът на палатата.

Вече извън студиото, но по телефона, Цонев навлезе и в полето на жълтото. Той обвини ръководството на Сметна палата, че носи вината за "сексуален тормоз, оказван върху служителите" във ведомството.

Според него, при проведена анкета сред работещите, около 30% от тях са заявили, че са били жертва на някаква форма на сексуален тормоз. Депутатът не можа да уточни дали анкетата е била по принцип - за тормоз в живота, или за тормоз на работното място, но пък хвърли отговорността върху ръководството на палатата. 

"Не искам по никакъв начин да оронваме авторитета на СП. Но след като Валери Димитров ходи от студио в студио, задължен съм да ги покажа. Той е една от причините да е опорочен новият модел, с който сам се гордее", заключи Цонев.

Задочният отговор на Димитров, изказан по-рано в ефира на Нова тв пък бе: "Целта на всичко това е да се приспособи Сметната палата за хора, които не отговарят на изискванията и да се напълни палатата с хора, които не са професионално пригодни".