В четвъртък, докато ВСС избираше нов шеф на Върховния касационен съд, в Съдебната палата течеше друг казус. Изненадващо прокуратурата отказа да обвинява Цветан Цветанов по третото от делата му - че е допуснал незаконно подслушване като вътрешен министър, и той бе оправдан. "Няма друг законосъобразен изход", защити след това подчинените си Сотир Цацаров, напомняйки, че междувременно НК е изменен през лятото на миналата година.

Ако върне лентата, човек се потапя в жегата на емоционалното парламентарно лято'2014.

Денят е 19 юни 2014 г. В Народното събрание, председателствано от Михаил Миков, буквално ври и кипи – гласува се новият Закон за МВР, една от „гордостите“ от времето на кабинета „Орешарски“. Това става, след като президентът Плевнелиев го е върнал с вето.

Сред най-активните противниици на новия закон е Цветан Цветанов: 

"Мога да Ви кажа и че никога не допуснах сектор „Сигурност” да се отчита на Делян Пеевски, а Вие превърнахте сектор „Сигурност” в това да се отчита на Делян Пеевски и Делян Пеевски да ръководи сектор „Сигурност”, в стихията си е бившият вицепремиер и вътрешен министър.

Антон Кутев пък през цялото време пита дали, като има влязла в сила присъда, Цветанов според Конституцията не трябва да бъде отстранен от дебатите и изобщо от парламента:

Господин Цветанов е осъден от съда, не от мен. Тази присъда – четири години ефективна присъда на Цветанов, е нещо, което се случва за първи път в българската история. Няма друг действащ депутат, който да има ефективна присъда и да си позволява да ми раздава морал и правосъдие от трибуната. 

Снежана Дукова от ГЕРБ открива поддържащ огън в полза на съпартиеца си: "Те могат да се размножават по полов път, но по естествен път се разпадат", визирайки крилатата фраза на Кутев за начините, по които се става социалист. 

Ако се съди по стенограмата, публикувана на сайта на парламента, името на Цветанов го има точно 48 пъти – като изказал се или като споменат от други. 

Всичко добре - почти нормален парламентарен ден... Когато се стига до гласуване на закона, 74 от ГЕРБ са против, като единият от тях е Цветанов. 128 от БСП, ДПС и "Атака" са "за" и законът минава.

Дори Димитър Лазаров от ГЕРБ предлага прегласуване и то се приема. Цветанов пак е „против“. Този път закона подкрепят 126 души, но пак минава.

Ето и какво пише в самия отхвърлен от ГЕРБ закон и по-точно в преходните и заключителни разпоредби:

§ 34. В Наказателния кодекс  в чл. 371 буква „в“ се изменя така:

„в) държавните служители в Министерството на вътрешните работи, когато са извършени във военно време или в бойна обстановка или при участие в мисия или операция извън страната или във връзка с бойни действия“.

Преведено с думи прости, променя се чл. 371 от НК, който урежда въпроса кой носи отговорност и кога по глава XIII на НК "Военни престъплениения". Именно в тази глава е и раздел „Длъжностни престъпления“ с чл. 387 - за злоупотреба и превишаване на власт. По който бяха обвинени Цветанов и трима бивши директори на СДОТО.

И толкоз.

Всъщност има и още нещо - въпроосното дело срещу Цветанов тръгна в съда на 30 май м.г. - 30 дни преди подсъдимият да гласува два пъти "против" Закона за МВР.