Корекции във формулата, по която се изчисляват сумите за втора пенсия, са поискали частните осигурителни компании по време на третата поредна среща между социалните партньори и правителството, посветена на пенсионната реформа. Дружествата предлагат коефициентът на допълване, от който зависи размерът на бъдещите пенсии, да се намали, защото методиката за определянето му се прилага от 2002 г. насам и вече е морално остаряла.

Към момента, базирайки се на сегашната вноска от 5%, частните фондове трябва да гарантират 28% от бъдещата пенсия. Основните им опасения са, че при минимална положителна реална доходност те няма да могат да гарантират подобен коефициент на допълване. Плановете на социалното и финансовото министерства обаче са процентът да расте, а не да намалява, за да се осигурят обещаните по-високи пенсии в бъдеще.

"Ако предложат промяна, която лежи на реални икономически фактори, трябва да видим и какво ще е последствието за бюджета на Държавното обществено осигуряване и ако цената е платима, не бих имал против. Но докато някой смята, че 12-те процента, които държавата трансферира, за да допълни недостига в бюджета на ДОО, са по своя икономически характер осигурителна вноска, която идва от реалния сектор и влиза в социалното осигуряване, аз не съм напълно съгласен с това не само защото законовите текстове в чл. 6 на КСО не предвиждат такова тълкуване, а и защото икономическата логика е в общественото осигуряване да влизат осигурителни вноски от работодателите и работниците и служителите", коментира казуса Финансист №1 Владислав Горанов.

Отделно финансовото министерство публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които отменя гласуваното решение изборът за допълнителното осигуряване да бъде еднократен. Новите промени предвиждат средствата от индивидуалните партиди в универсалните фондове да се прехвърлят в Сребърния фонд и обратно по всяко време, при това с гаранции, че няма да се харчат за плащане на текущи пенсии от НОИ.

Очаквайте подробности.