Политиката, особено българската, е динамична сфера, в която почти няма правила. Има обаче някои закономерности. Ако всеки ден правата на малцинствата са една от основните теми това означава само едно - ДПС е в опозиция.

Днешната пресконференция на движението, след заседанието на ръководството на партията, не направи изключение от тенденцията. Представители на ДПС за пореден път намериха начин да повдигнат темата за правата на малцинствата и да обвинят правителството в дискриминация.

"ДПС няма да подкрепи закона за училищното и предучилищното образование, защото има сериозни недостатъци. Текстът не допринася за интеграцията на малцинствата, има пренебрежително отношение към ролята на родителите към учебния процес и има проблеми с изучаването на майчин език". Това заяви зам.-шефът на ДПС Алиосман Имамов.

Темата с промените в социалните плащания за майките с деца, които правителството обмисля, бе коментирана от бившия социален министър Хасан Адемов.

"Основният въпрос, който е чувствителен за ДПС е, че заявените намерения на Ивайло Калфин са дискриминационни и противоконституционни. Това, което се предлага е майките на малолетните майки да не получават добавки. Няма такива случаи, в които непълнолетни майки да посещават училище, за да имат възможност родителите им да получават месечни добавки за деца. Решението на проблема няма как да минава през дискриминационни мерки", заяви Адемов. И изтъкна, че в ДПС са убедени, че образованието е в основата на това да бъдат решени тези проблеми. На подобно мнение бе и Имамов.

От ДПС, разбира се, не счетоха за нужно да изтъкнат какво е направила държавата през първото десетилетие на XXI в. за образованието на онези слоеве от населението, предимно в едни определени региони и от една определена малцинствена група, при които явлението "малолетни майки" е най-силно. За да не се налага този проблем да продължава да виси и досега. Подобно уточнение е доста важно, защото през първото десетилетие на века движението бе част от две правителства. А когато си на власт възможностите за справяне с подобен проблем несъмнено са много по-големи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан този път остави да говорят няколко от депутатите му.

И тъй като е трудно да се посочи конкретен пример за инициативи, свързани с образованието на малцинствата по времето на кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев естествено възниква въпросът дали и доколко ДПС има нужда от образовани малцинства. Както и свързаната с него тема - дали ако малцинствата са добре образовани ДПС ще може да бъде феодален господар в смесените региони и да разширява изборната си география в ромските махали.

Но това е тема на друг разговор. Сега ДПС е в опозиция и отново е в ролята на горещ защитник на малцинствата. До следващия път, когато е на власт.