Бившият финансов министър Симеон Дянков влиза в 11-членния надзорен съвет на контролираната от руската държава банка ВТБ, съобщи в. Комерсант. Така кариерата на вицепремиера и финансист №1 в кабинета "Борисов" в Русия достига нови висоти. От края на август Дянков е ректор на московския университет Российская экономическая школа. Пред в. Комерсант тогава Дянков обясни избора си с покана от главния икономист на школата Ерик Берглоф, когото познавал.

Дянков е вторият бивш български финансов министър, който се свързва с ВТБ. Ковчежникът в правителството на НДСВ и ДПС Милен Велчев е шеф на българското представителство на инвестиционното подразделение на банката - ВТБ Капитал.

През последните години ВТБ Капитал се превърна в сериозен играч на корпоративния пазар, като придоби 9,9% от капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ) и участва в приватизацията на Булгартабак холдинг, купувайки дал от 79,8% от тютюневия гигант. В партньорство с КТБ ВТБ Капитал стана собственик и на телекома БТК, като в момента притежава около 33% от акциите му.

В началото на февруари ВТБ се оттегли от Булгартабак, като продаде дела си на регистрирано в Лихтенщайн дружество с краен собственик дубайска офшорка.

ВТБ е публична компания, но нейният мажоритарен собственик е държавната агенция Росимущество, която притежава 60,9% от акциите с право на глас във финансовата институция. Дянков е предложен като независим член в надзора на ВТБ от Росимущество на мястото на бившия зам.-председател на Руската централна банка Генадий Меликян, става ясно от публикацията. Освен него Росимущество сменя още един член от надзорния съвет - икономическия министър Алексей Улюкаев, чието място се заема от зам.-председателя на Руската централна банка Владимир Чистюхин. Останалите 9 члена на надзора на ВТБ остават без промяна.

Излизането на Улюкаев от ръководството на банката е навременно, защото след назначението му като икономически министър през юни 2013 г. той няма право да заема подобна длъжност.

Според Комерсант смяната на Меликян е трудно обяснима, защото той е бил избран в борда на ВТБ след като по собствено желание е напуснал ръководството на РЦБ. Пред изданието шефът на консултантската компания TopContact Артур Шамилов е коментирал избора на Дянков така:

"Появата в надзора на ВТБ на ново, световно известно име не само, че ще повиши качеството на дискусиите в съвета, но и ще бъде прието положително от инвеститорите."

Изборът на новия надзорен съвет на ВТБ ще стане на общото събрание на институцията, което ще се проведе през юни.

В петък акциите на ВТБ поскъпнаха с 1,42% на Московската фондова борса, като се продаваха за 0,04 рубли. Пазарната капитализация на банката достигна 465 672 250 251 рубли (9,26 млрд. евро).