Почти 100% е сигурно - до дни правителството ще даде зелена светлина за изграждането на спорната втора кабинкова линия в ски курорта в Банско. 

Това стана ясно днес след заседанието на Министерския съвет. На него формално министрите приеха доклад на комисията за текущ контрол по изпълнението на концесионните договори към екоминистерството за 2013 г. Става въпрос за общо 19 договора - 18 за добив на минерални води и един за ски зоната в Банско, част от Национален парк "Пирин". За печалбите за общините и държавата от тези концесии и по-специално от стопанина на "Банско", малко по-долу.

Приемането на доклада даде повод на журналистите да попитат министрите на туризма и на спорта - Николина Ангелкова и Красен Кралев какво смятат те, че трябва да бъде развитието на курорта. И то на фона на възобновените напоследък протести на част от местното население, което предвождано от кмета Георги Икономов, пак си поиска втората "кабинка". Срещу изграждането й протестират екоорганизации.

С тия 200 км писти...

И двамата министри в синхрон, макар и говорейки по различно време, се обявиха "за" строителството на ново съоръжение и "за" разширяване и удължаване на вече съществуващите писти не само в курорта "Банско", а и в цялата страна.

"Министерство на туризма стои твърдо зад възможността за втори лифт в Банско, а не децата ни да ходят след време на ски в Гърция и Турция", посочи Ангелкова.

Тя се обяви и "за" развитие на голфа, също спорен за еколозите момент, както и за подмяна на ски съоръженията на Витоша - още един спорен момент заради плановете на концесионера там - "Витоша ски" дори да се разширят пистите. 

"Трябва ли да чакаме някаква трагедия да се случи с лифтовете на Витоша, за да подменим съоръженията?", попита риторично министърката на туризма.

"Смятаме, че без втори кабинков лифт на Банско не може да има адекватни условия за спорт", изрази позицията и на спортното ведомство титулярът му Красен Кралев.

По думите на министъра не можело в един от най-добрите курорти в Европа скиорите да се редят на "45-минутна опашка", за да се качат на лифта. Навярно Кралев визира мистериозната снимка, която вчера циркулира из социалните мрежи - на километрична опашка пред лифта. Снимката очевидно бе направена от "птичи поглед" и се появи вчера - в деня, в който банскалии отново излязоха на протест в подкрепа на съоръжението.

Кралев също смята, че трябва да има увеличаване на мрежите от ски писти.

"Ние сме на опашката на Европа с тия 200 километра писти", оплака се той.

Министърът на спорта твърди, че "според правилата на ЮНЕСКО строежът в буферни зони е разрешен" и просто нашето законодателство трябвало да бъде леко изменено.

Въпреки заявките, които дадоха, че стоят твърдо зад нов лифт на Банско, все пак двамата министри споменаха, че в момента тече работата на междуведомствената група, която бе съставена към екоминистерството, за да се занимае именно с този въпрос. Експертите трябва да излязат с идея за бъдещето на курорта най-късно на 15 февруари.

Площ много, пари малко

Както е известно, концесионер в Банско е "Юлен" АД. По време на първия мандат на кабинета "Борисов" тогавашната екоминистърка Нона Караджова изнесе данни, според които концесионерът се е разпрострял вместо на 990 декара, както е по договор, на 1650 декара.

На изпроводяк на последното си заседание правителството на Пламен Орешарски взе "някакво" решение за ски зоната в Банско, което обаче не бе обявено. Икономическият вицепремиер тогава - Даниела Бобева, заяви само, че бил решен проблемът с концесията в Банско.

По отношение на концесията на "Юлен" най-накрая бил оправен въпросът с територията. Концесионната такса скочила 1,5 пъти, каза тогава Бобева. На уточняващите въпроси дали се увеличава или намалява площта, ползвана от фирмата, вицепремиерката с икономически ресор отговори:

"Не мога да ви кажа дали се увеличава или намалява площта. Само уточняваме каква е. В договора сега не е указана".

В последствие това необявено публично и до днес решение на кабинета "Орешарски" бе отменено от кабинета "Борисов-2" и се създаде въпросната експертна група към МОСВ.

В началото на януари пък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветснов се срещна в Банско с кмета на общината. Тогава бе съобщено, че Цветанов е "уверил Георги Икономов в подкрепата на кабинета за бързото изграждане на втора кабинкова линия в ски зона "Банско" в контекста на взетото решение на Министерски съвет за отмяна на решението на кабинета "Орешарски" за разширение на площта на зоната без ясно изразени факти и обстоятелства".

Кой колко пие и кой колко плаща

От приетия днес доклад за концесионните възнаграждения става ясно следното: че от всички малко над 2,7 млн. лв. приходи за държавата от концесионната дейност за добива на минерални води и за стопанисването на ски зоната в "Банско", плащанията за ски зоната са за точно 276 835 лева и 50 стотинки...

С други думи това са приходите за държавата и за общината за 2013 г. от стопанисването на на "един от най-добрите" иначе ски курорти в Европа.

По този повод Красен Кралев коментира, че да, има проблем с концесионния договор с "Юлен" АД, но пък системата за изчисляване на възнагражденията е договорена много отдавна. Иначе договорът се изпълнявал.

Останалите 2,4 млн. лв. са приходите от 18-те договора за минералните води.