Най-възрастната жена на света преди ден стана на "скромните" 116 години. Рецептата за дълголетие на японката Мисао Окава е проста - яжте и спете редовно, и ще живеете дълго.

Тя наследи титлата "световен дълголетник" през юни 2013 г. след смъртта на друг 116-годишен японец. Най-щастливият ден в живота на столетницата бил сватбата й през 1919 г. Наследниците й също са на достолепна възраст - има син и дъщеря на 94 и 92 години. 

На какво все пак се дължи прочутото японско дълголетие, питат се в английския вестник "Телеграф". Средната продължителност на живота при жените на островната държава е 85,9 години, а при мъжете - 79,6 години.

Сред отговорите са добрата здравна система, хранителната диета, в която се залага много на рибата и ориза, подкрепата на общността, желанието за активен живот и след пенсионирането и т. н.

Най-новите изследвания обаче подчертават значението на друг важен фактор - всички изучавани столетници са се радвали на добро психическо здраве, любопитство и силна воля.

Пример за това е и най-възрастната жена на света.  На 102 години борбената дама счупила крак. Един ден персоналът на старческия дом, в който се грижат за нея през последните години, я заварил да прави упражнения. "Не искам да изляза от форма", споделила тя.