"България е много красива страна, особено извън града. Беше хубаво да излезеш и да разгледаш околностите, да се свържеш с природата". Това заяви актрисата Ева Грийн, цитирана от БГНЕС. Французойката преди време прекара 80 дни в София (и най-вече в Киноцентъра) за снимките на епичния блокбъстър "300: Изгревът на една империя", продължение на също толкова епичния спартански "300". Красивата и наивна мадмоазел Грийн, без да иска и без да влага какъвто и да било негатив в думите си, слага пръст в изконната българска рана - катастрофично изглеждащите ни градове и села. Тя не знае също така, че ние веднъж годишно почистваме България за един ден, а през останалите 364 я цапаме. Но пък и няма нужда да й казваме, за да не й развалим впечатленията.   

А "300: Изгревът на една империя" на Зак Снайдър (с доста посредствения Съливан Стейпълтън в ролята на мускулестия воин) бе заснет почти изцяло у нас и вече тръгва по екраните из тукашните молове. По този повод са и изявленията на актрисата, която признава, че още не е гледала завършения филм. "Виждала съм подбрани моменти, трейлъри, някои клипове, но никога не знаеш какъв е крайният резултат. Дизайнерите ти показват мониторите, различните готови сцени, някои все още необработени. Трябва да се довериш на хората по специалните ефекти и да знаеш, че накрая всичко ще изглежда страхотно", казва актрисата.

Впечатляващите, но естетски сексуални сцени във филма предизвикаха пикантни въпроси по темата. На тях Ева Грийн отговаря с усмивка: "Зак Снайдър искаше следното: както всеки ден героите се справят с диващината наоколо, такъв да бъде и сексът между тях. Да се борят и да правят секс едновременно. Това бяха някак необикновени секс сцени". От тези думи също можем да направим паралел с днешната българска действителност, но повечето бравурни печатни медии ще ни обвинят в черногледство. Въпросните медии, както всички знаят, принадлежат на една определена империя, която няма нищо общо с онази, изгряваща във филма. Затова ще замълчим и ще разкажем за творческите планове на Ева.

Новият проект с нейно участие е не по-малко впечатляващ и необичаен. Следващата роля на французойката ще бъде в психо-сексуалния хорър сериал от 8 епизода "Penny Dreadful", в който се случват страшни неща. Представен с толкова количество информация, сериалът звучи като поредната нелепица. Но като разберем, че продуцент е англичанинът Сам Мендес (който през 1999 г. взе куп "Оскари" като режисьор с "Американски прелести", а впоследствие направи "Път към отмъщение" и един от най-добрите филми за Джеймс Бонд - "007 Координати: Скайфол"), сме склонни да се съгласим с Ева Грийн, че: "Сценарият наистина е много добър. Ролята ми е страхотна - на независима жена, на бунтар. Героинята ми изглежда много нормална отстрани, но вътре в нея има от онези демони...".

Звездата, която ще приключи със снимките на "Penny Dreadful" в следващите седмици, споделя, че вече няма търпение да се излегне на плажа с чаша червено вино и да релаксира. Така й се пада!