Няма нужда от изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната в Банско, трябва да се води диалог между правителството, придозащитниците и туристическия бранш за решаване на проблемите в курорта. Около тази теза се обединиха еколози от различни неправителствени организации по време на пресконференция, посветена на намеренията за изграждане на ново съоръжение в курорта.

"Проблемите в Банско и Пирин са много и те трябва да бъдат решени на базата на диалог. Това което трябва да бъде в основата на диалога е върховенството на закона. В тази връзка започвайки диалога за Пирин, ние се обръщаме с призив към правителството да разгледа много сериозно подадените до сега сигнали за нарушения в концесионната зона", заяви Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие".

Той подчерта, че ако нарушенията бъдат доказани, концесионният договор трябва да бъде прекратен, държавата да влезе във владение на незаконното строителство там, и едва тогава с нов концесионер и в синхрон се екологичното законодателство да се развива ски зоната

По повод законността на предложението за нов лифт, Андрей Ралчев посочи, че според член 21 от Закона защитените територии, който определя какви са забранените и разрешените дейности в националните паркове, от 1998 година насам е регламентирано, че се забранява с изключение на хижи, заслони, водохващания и ремонт на съществуващи спортни съоръжения.  Законът забранява изграждането на нови спортни съоръжения в рамките на националните паркове.

"Предложеният от "Пролес Инженеринг" нов план за управление на НП Пирин е в разрез с тези норми", каза още Ралчев.

Той посочи, че предложенията за плана на парка и ски зоната в Банско се отправят без  да е оценено въздействието им върху Пирин и защитените зони от европейската екомрежа "Натура 2000".

Проблемът с изграждането на нов лифт в Банско, е че проектът нарушава международни разпоредби, заяви Александър Дунчев от природозащитната организация WWF. Той посочи, че Пирин е част от световното наследство на ЮНЕСКО, а от организацията всяка година се изнася доклад за състоянието на парка. По думите му няма друг случай, където да се допуска разширение на ски зона в национален парк. 

Ралчев подчерта, че от ЮНЕСКО са изключително притеснени от развитието на ски туризма в Банско, а ски зоната в курорта е изключена от обекта на световното наследство, защото е прекалено застроена. НП Пирин е обект към  ЮНЕСКО заради пейзажите, ледниковите форми и наличието на голям брой ендемични и реликтни видове в планината. 

"Държавата непрекъснато подвежда ЮНЕСКО, те поставят условия, които България не изпълнява. Има много категорично условие да не се допуска ново застрояване в ски зоната и буферната зона, и да няма нови застроителни зони във високоалпийските зони на парка (над Добринище и над Разлог)", каза още Ралчев.

Еколозите обявиха, че Асоциация на парковете в България вчера е внесла сигнал до Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите, в който се казва, че освен нарушенията на екологичното законодателство в новият план за НП Пирин, се предвижда и неправомерна държавна помощ за стопански обекти.

Природозащитниците отново настояха, че алтернативата на втори кабинков лифт в Банско е разширяване на капацитета на съществуващият. По повод на информацията за опашки от чакащи туристи и коментарите, че България трябва да следва примера на други европейски държави, Мартина Попова от платформата "Прозрачни планини" коментира, че сравнението на българските планини с Алпите е нелепо. Тя уточни, че Алпите са около 120 пъти по-големи от Пирин както и доста по-високи

"Ако трябва да правим писти с дължина като в Швейцария, те трябва да обикалят връх Тодорка няколко пъти", каза още Попова.

Тя посочи, че за се развива ски туризъм, трябва да се търсят зони които отговарят на следните условия - над 1500 метра височина, със северно изложение, наклон между 3 и 35 градуса, да не са в гори и местности с алпийска растителност, и да не са в национални паркове и резервати, където строителството е забранено.

Еколозите дадоха предложения за решаване на проблема с чакащите туристи, сред които касите за продажба на билети да отварят по-рано, а не в 8.30 заедно с въжената линия. Те посочиха, че работа на лифта в момента е на импулси - с увеличаване и намаляване на скоростта му и така не се използва пълния му потенциал.

Друг проблем, който затруднява турстите според природозащитниците е наличието на 2 входа - ВИП (който по думите на Андрей Ралчев е за гости на хотела на кметът на Банско) и друг за останалите . Според него тази практика затруднява достъпа до съоръжението и трябва да се прекрати. Той посочи, че проектът за вторите кабинков лифт все още не е представян, защото не е внесен като инвестиционно намерение, но се очаква втората кабинка да бъде почти успоредна на съществуващата. 

Природозащитниците посочиха, че според доклади на община Банско, туристите се оплакват най-вече от високите цени и лошото облсужване, а не от липсата на съоръжения. Те предлагат да се промени и ценообразуването в курорта – намаления на ски карттите в дни като понеделник и четвъртък, да има и полудневна карта, която да значително е значително по-евтина от съществуващата.

"Не е нужно да се изсекат хиляди дървета за втори лифт, като може да се разшири и обнови съществуващият. В Добринище може да стане по същият начин", обобщиха еколозите.