Премиерът Бойко Борисов не се е отказал от идеята си за газов хъб на българска територия, въпреки че Русия сложи кръст на проекта "Южен поток" и заяви, че ще пусне тръбата през турция, като разпределителният център ще е на турско-гръцката граница.

В понеделник по негова инициатива в София се събира Група на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която ще работи по най-важните проекти за диверсификация на газовите доставки, съобщи правителственият пресцентър.

В разговорите на първата среща на групата се очаква да участват зам.-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, представители на страните от Централна и Югоизточна Европа. От българска страна в срещата на групата ще вземат участие вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и заместникът ѝ Антон Павлов.

На срещата ще бъдат обсъдени енергийните предизвикателства пред България, развитието на газовата инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа и потенциалното им въздействие върху сигурността на доставките на гориво за ЕС, като в частност групата ще бъде натоварена със задачата да оцени дали и как създаването на енергиен хъб в България ще спомогне за постигането на целите на европейския енергиен съюз, пише в прессъобщението.

За създаването на такава група се договориха енергийните министри на държавите членки, засегнати от прекратяването на „Южен поток” в Брюксел на среща с Марош Шефчович.