Александра Жекова спечели титлата в бордъркроса на Зимната универсиада в Сиера Невада, Испания. Българската звезда в сноуборда стигна до последния старт с убедителни победи на ¼-финала и полуфинала, а преди това даде най-добри времена и в двете квалификации за директните елиминации.

В големия финал тя се наложи над Хло Треспо (Франция), която взе среброто, бронзът остана за Симона Милер от Швейцария.
Това е второ злато за България на Световните студентски игри, с което страната ни записва 100 процентна успеваемост: две титли от двама участници. Преди 10 дни Владимир Зографски стана №1 в ски-скока в Осърбле. За първи път в историята световните студентски игри са с поделено домакинство в две държави: Словакия и Испания. А с два златни медала България заема осмо място във временното класиране по нации.

Българското участие на "Универсиада 2015" ще завърши с представянето на сноубордиста Радослав Янков и скиора алпиец Георги Нушев - техните стартове са следващата седмица. Янков ще участва в паралелния гигантски слалом, а Нушев в слаломите. Радослав и неговият треньор Георги Атанасов-Джоко в момента са в Германия и ще пристигнат в Сиера Невада в неделя. Паралелният гигантски слалом в сноуборда е на 10 февруари, вторник, с квалификации от 10:45 часа наше време и финал от 14:30 ч.

Скиорът алпиец Георги Нушев ще стартира само в техничните дисциплини. Гигантският слалом е на 12 февруари с двата манша от 11 и от 14 ч, а слаломът е в последния ден на Универсиадата - 14 февруари, събота, с двете спускания от 11 и от 15 ч.