Отчетите на Фонда за гарантиране на влоговете ще постъпват за сведение в парламента. Това е една от поправките в закона за банковата несъстоятелност, предложени от Реформаторския блок, които бяха приети от бюджетната комисия. Според друг текст не председателят на фонда, а управителният съвет ще взема ключовите решения. Парламентът ще има свой предствител в този съвет.

Комисията прие и законопроект за гарантиране на влоговете в банките. Според него Фондът за гарантиране на влоговете ще може да помага на закъсали банки, а не само да изплаща гарантираните влогове в затворени финансови институции или в такива с отнет лиценз. Това ще става чрез заеми, гаранции или под друга форма.

При недостиг на средства във фонда за изплащане на гарантирани депозити първо ще се събират допълнителни пари от банките, които го пълнят, и след това ще се търсят други начини за попълване на дупката като заем от бюджета или от друга институция.

В момента фондът, който се финансира основно с вноски от банките, няма право да отпуска ликвидна подкрепа.  Решението за такава подкрепа ще се взима след съгласуване с БНБ.