Преговорите за мир в Украйна, които се проведоха в Москва, се провалиха, пише Wall Street Journal. След над пет часа разговори в Кремъл, руският президент Владимир Путин и лидерите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Ангела Меркел не постигнаха споразумение за прекратяване на боевете в източната част на Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи преговорите като конструктивни и съдържателни и добави, че на тях лидерите са се разбрали да продължат да работят заедно относно разработването на съвместен документ за прилагане на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато миналия септември в белоруската столица Минск. Лидерите ще продължат с дипломатическите опити за потушаване на конфликта, а утре ще се проведе телефонен разговор между Меркел, Оланд, Путин и Порошенко.

Говорител на Ангела Меркел коментира, че германският канцлер и френският и руският президенти са имали “конструктивен разговор”. Нито един от тримата не коментира публично срещата. Преди разговорите западни дипломати обявиха, че Владимир Путин е отправил нова оферта към Париж и Берлин, която се е отклонявала доста от параметрите на споразумението от Минск – на бунтовниците да се даде по-голяма територия и по-голяма автономия заради последните им спечелени битки.

По време на преговорите в Москва не е била обсъждана идеята за федерализация на страната, предаде ТАСС, като цитира заместник-ръководителя на президентската администрация на украинския президент Петро Порошенко - Виталий Чалий.

"Никакво обсъждане на федерализация не е имало, както твърди чуждата преса. Целта на тези разговори беше да се съгласува позицията между тримата лидери в навечерието на визитата на Ангела Меркел и Франсоа Оланд в Москва", каза Чалий.

По думите на украинския представител двамата западни лидери не са носили и никакъв нов документ за обсъждане в Киев. Той увери, че над Киев няма никакъв натиск от страна на европейците.

Над преговорите е надвиснала перспективата за задълбочаване на санкциите срещу Русия, икономически срив в Украйна и риск от това конфликтът да ескалира.

Във Вашингтон американски правителствени представители заявиха, че в допълнение към възможните стъпки, които се обсъждат в последно време – увеличаване на икономическата помощ за Украйна, предоставяне на "несмъртоносна" военна помощ и дефанзивни оръжия, се води дискусия за прибавянето на въздушна и ракетна отбрана, разполагането на бойни сили и сътрудници на разузнаването в Източна Европа, а може би и в Скандинавия.