Украинският президент Петро Порошенко заяви, че кризата в страната му ще остане неразрешена, ако не получи политическа, икономическа и военна подкрепа от съюзниците в Европа и извън нея.

По време на конференцията по сигурността в Мюнхен Порошенко произнесе емоционална реч, размаха червени паспорти на руски войници и заяви, че са били намерени на украинска територия. Той подчерта, че това е най-доброто доказателство за присъствието на чуждестранни войници в неговата държава.

"Украинският въпрос ще остане неразрешен толкова дълго, колкото... хората и политиците в Украйна и целия свят не осигурят солидна практическа подкрепа за независимостта на Украйна - политическа, икономическа, но и във военно отношение", заяви Порошенко, цитиран от "Ройтерс".

"Ние сме независима нация и имаме правото да защитаваме своите хора", допълни той.

"По време на офанзивата сме доказали, че сме отговорни и няма да използваме отбранителните оръжия, за да атакуваме", посочи още украинският президент.

На днешната среща световни лидери изразиха своите позиции относно конфликта в Украйна, като повечето от тях посочиха дипломацията като основен инструмент за постигането на мир.

"Европа трябва да изгради сигурност заедно с Русия, а не против нея. Оръжието няма да помогне при решаването на конфликта в Украйна", заяви на конференцията германският канцлер Ангела Меркел

"Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", каза още Меркел.

По думите ѝ кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред. Тя допълни, че "действията на Русия са нарушили световния ред и принципите на съвместно съществуване в Европа". 

Успехът на новата френско-германска мирна инициатива за Украйна не е гарантиран, заяви германският канцлер като допълни, че все пак си заслужава да се опита. Меркел повтори обвиненията, че Русия нарушава международните закони с действията си в Украйна. Според нея доставяне на оръжия няма да помогне за уреждане на конфликта в Украйна, посочва АФП.

"Напълно е възможно постигането на споразумение за решаването на конфликта в източна Украйна, след предложената вчера в Москва френско-германска инициатива в тази посока", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Той допълни, че преговорите за прилагане на споразумение за прекратяване на огъня продължават и че Русия е за мирно решение, зачитащо териториалната цялост на Украйна. 

"Проблемът е, че украинският президент Петро Порошенко е загубил монопола над употребата на сила. Там са създадени частни батальони, далеч по-добре платени от редовната армия. Хората бягат от редовната армия в тези батальони под различни имена, включително "Азов", включително оглавявани от откровени ултранационалисти", добави руският външен министър 

Лавров посочи също, че Москва е наясно с реалната роля на САЩ в събитията в Украйна. Той отхвърли твърденията на Вашингтон, че е помогнал само за предаването на властта в Киев.

"Но ние прекрасно знаем как стана, кой обсъждаше по телефона личности от бъдещото украинско правителство, кой дежуреше на Майдана и как става сега", подчерта той, добавяйки че в тези събития не са участвали руски военни и експерти.

Сблъсъците в Донбас продължават и в момента. Петима украински военни са убити и 26 ранени в Източна Украйна през последните 24 часа, съобщи украински военен говорител.