Щети за милиарди долари е нанесъл на националната сигурност на САЩ бившият сътрудник на щатските спецслужби Едуард Сноудън. Това призна шефът на Комитета на началник щабовете генерал Мартин Демпси, предаде ИТАР-ТАСС.

За да отговори точно колко са щетите, причинени от Сноудън, на сформираната специална група най-вероятно "ще се наложи да работи около две години, за да има пълна представа за мащаба на деянието", допълни той по време на слушанията в Конгреса на САЩ. 

Експерти на Пентагона бяха съобщили неотдавна, че Сноудън е отмъкнал около 1.7 милиона секретни документи, които засягат дейността на спецслужбите, и операциите на всички видове въоръжени сили на страната.

Известно е, че избягалият от САЩ и укриващ се в Русия американец, изнесе в редица световни вестници свръхсекретни информации от масивите на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. Специалистите посочват, че от публикациите противниците на Щатите са получили огромна възможност да разберат какви са методите на работа на шпионските централи, както и са поставили в опасност живота на агенти в чужди държави и на американските военнослужещи зад граница.  

Особено голям скандал бе предизвикан в света, след като се разбра, че САЩ са подслушвали милиарди телефони, включително на своите най-близки партньори като германската канцлерка Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън. 

За откраднатите секретни файлове на Сноудън е повдигнато обвинение и ако бъде привлечен на процес в САЩ със сигурност ще получи доживотна присъда.