Австралия е изправена пред отлив на инвестиции в зелена енергия за 17 млрд. щатски долара, съобщава Ройтерс. След като новото правителство обяви плановете си за ограничаване на субсидиите за вятърните централи, бяха спрени 44 проекта за изграждане на вятърни паркове.

Дори местни оператори като Infigen и Pacific Hydro замразиха свои проекти, като обявиха, че смятат да насочат инвестициите си към обещаващия американски пазар.

Австралия е поредната държава, в която през последните години се задават проблеми пред сектора на производство на енергия от възобновеми енергийни източници. Германия оттегли подкрепата си за соларни централи, което доведе до редица фалити на местни оператори.

Плановете на Италия да намали субсидиите също отложиха инвестиции. Ретроактивни намаления на субсидиите станаха в Испания, Гърция, България и Чехия, след като правителствата се опитаха да намалят енергийните сметки и дълговете си.

Проблемите пред вятърните паркове в държавата-континент започнаха преди година, когато наскоро избраният консервативен премиер Тони Абът нареди ревизия на енергийната стратегия, като планът за зелена енергия беше намален с една трета заради пониженото потребление.