В САЩ притеснението от увеличените случаи на морбили през януари тази година са повод за голяма тревога. Оказва се, обаче, че в Германия имат повече основания за притеснения. В страната само за миналия месец бяха регистрирани 254 случая на заболели от морбили и то основно в Берлин, разказва "Вашингтон пост". Като имаме предвид, че населението на Германия е около една четвърт от населението на САЩ (там случаите са малко над 100), то сметката показва, че заразата в европейската държава е десет пъти по-голяма.

Но в Германия няма такива бурни реакции, каквито наблюдаваме в САЩ. Защо?
Отговорът е прост - в предишни години Германия е имала и по-тежки епидемии от болестта.
Експерти обаче предупреждават, че рискът от увеличаване на случаите на заболели не бива да се пренебрегва. Според Световната здравна организация Германия е с много добри показатели - 97% от децата до 1 година са имунизирани. В САЩ са само - 91 на сто.

Къде тогава е проблемът?
Германски експерти обясняват, че една трета от ваксинираните деца  в страната нямат пълна имунизация (липсва им реимунизация) или са ваксинирани на твърде късна възраст.
Всъщност повечето от заболелите сега са възрастни, а не деца, докато официалната статистика регистрира случаите на болестта само при децата. Нещо подобно се наблюдава и в Калифорния, където мнозинството от болните от морбили са възрастни. Хората, родени между 1970 и 1990 г. много вероятно са пропуснали ваксинирането и заради липса на сигурна ваксина отначало, и заради липсата на стриктни предписания от здравните власти по това време. Болестта обаче протича много по-тежко при възрастните в сравнение с децата.

Причината за липса на имунизации в Германия са подобни на тези, които се изтъкват за САЩ. И за двете държави се е смятало, че болестта е унищожена и хората съответно са станали по-небрежни към ваксинирането. За разлика от хората в развиващите се страни, жителите на държави като САЩ и Германия в мнозинството си никога не са виждали болни от морбили.

Към момента случаите на морбили в Германия са ограничени до Берлин и до Бранденбург.

Връзката с гражданската война в Югославия
Местните власти в Германия отбелязват бум на инфекцията миналия октомври сред бежанците от Сърбия и от Босна и Херцеговина. Една от причините е, че войната в бивша Югославия прекъсва през 90-те години на миналия век имунизационните програми в райони, от които днес в Германия има много бежанци и емигранти. Почти всички заболели казват, че не са били ваксинирани.
Потърсилите подслон в Германия живеят на малко пространство, факт, който улеснява разпространението на заразата. Затова и днес от института "Робърт Кох" препоръчват да се обърне специално внимание на ваксинирането на дошлите особено от Босна и Херцеговина.

Джъстин Леслър, преподавателка в Училището по обществено здраве в Блумбърг смята, че увеличаването на заразата в САЩ може да бъде обяснено по подобен начин. "Има някои общности в САЩ, които поддържат близки връзки с родните си страни, в които има морбили, а процентът на ваксинирани е нисък. След 2001 г. избухването на епидемии в САЩ е подпалвано от болести, донесени от Румъния, Кения, Швейцария и мнго други", твърди тя.
Все пак в никакъв случай не трябва да се обвиняват емигрантите за рапространението на болестта, уточняват от "Вашингтон пост". 

Основният проблем е, че в богатите квартали започват акции за неваксиниране и така се нарушава общностният имунитет. Тогава и един заболял може да причини епидемия. 

Какъв е процентът на имунизации в различните държави по света може да видите ТУК.