Европейските външни минстри, които се събират тази сутрин в Брюксел, се очаква да подкрепят усилията за ново споразумение за прекратяване на огъня в Украйна на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Те също трябва да приемат допълнение от 19 имена към черния списък от руснаци и украинци санкционирани с визови забрани и замразяване на активи заради кризата и да обсъдят подготвката на нови  ограничителни икономически мерки  спрямо Русия. 

"Очаквам пълна подкрепа за инициативата на канцлера Меркел и президента Оланд  за споразумение за прекратяване на огъня. Това е европейското решение", каза на влизане в срещата ръководителката на шведската дипломация Маргот Валстрьом. "Военното решение е Русия да изтегли войските си и да не праща повече танкове в Украйна".

Тя предупреди, че ЕС продължава да подготвя нова серия икономически санкции и ще ги наложи на Русия, ако преговорите за примирие се провалят. Темата е в дневния ред на среща на върха на ЕС в четвъртък.

Меркел, Оланд и президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин имат насрочена среща утре в Минск, за да подпишат споразумение за "безусловно и пълно"  прекратяване на огъня. Според дипломатически източници цитирани от Ройтерс Путин е дал на европейските лидери проект от девет страници, които съдържат и неприемливи за тях условия. Според източниците Русия иска украинските войски да прекратят операцията срещу сепаратистите и да се изтеглят далече зад сегашната демаркационна линия.

Запитана дали западът трябва на откликне на молбите на Украйна да я снабдят с модерни оръжия, Валстрьом отговори, че: " украинците трябва да декларират точно какво искат" и че "всяка страна може сама да реши как да отговори на нуждите им".