СИМОНА РУСЕВА

Плаха надежда за намиране на мирно решение на конфликта в Украйна се появи вчера. След продължителна телефонна конференция между  френския президент Франсоа Оланд, германската канцлерка Ангела Меркел, стопанина на Кремъл Владимир Путин и украинския държавен глава Петро Порошенко беше съобщено, че четиримата лидери ще се срещнат в сряда в Минск.
В беларуската столица ще се обсъжда пакет от мерки, които да отворят пътя за слагане край на горещия конфликт в Източна Украйна.

Западът вини Путин в разпалването на горещия конфликт в Източна Украйна, като въоръжава руските сепаратисти, изпраща им и подкрепления в жива сила. Москва отрича и твърди, че руските войници в Донбас били доброволци. Позицията на САЩ е, че на Киев трябва да се предоставят “отбранителни оръжия” – противотанкови ракети, радарни системи и дронове. 

Преди седмица от Пентагона обявиха че имат готовност да изпратят на Украйна оръжия на стойност от 3 милиарда долара. Решението за подобна стъпка обаче е единствено на президента Барак Обама. Вън от съмнение е, че той няма да даде съгласие за оръжейни доставки без да е убедил  Европа в необходимостта от подобна мярка.

Германия е категорично против въоръжаването отвън на украинската армия. Аргументът на канцлерката Ангела Меркел е, че конфликтът в Украйна не може да се реши с военна сила, а единствено по дипломатически път. И то при участието на Русия.

Никак не е случайно, че Меркел днес е във Вашингтон. Предвиден е 3-часов разговор между нея и Обама в Белия дом. От изхода му зависи дали ще се оправдаят опасенията, че между Европа и САЩ има разнобой по тактиката за умиротворяване на Източна Украйна. Факт е, че наложените санкции спрямо Русия и досегашните дипломатически усилия не дадоха резултат.

Едно е сигурно – единството между Европа и САЩ е най-добрият инструмент на Запада срещу политиката на Владимир Путин.