Френският министър на финансите Мишел Сапен призова тази сутрин за временно финансиране за Гърция, за да не предизвика отказа ѝ от спасителните заеми паника на финансовите пазари. Той обаче подчерта, че помощта трябва да е в рамките на "европейските правила", съобщи на уебсайта си всекидневникът "Фигаро".

"Трябва да се осигури финансиране, без което Гърция ще бъде оставена на милостта на всевъзможна ситуация на паника на пазарите, но не може да се каже просто: "ще финансираме, ще финансираме", каза Сапен, пристигайки на среща с колегите си от Г-20 в Истанбул.

Той подчерта, че условие за помощта ще е "спазване на европейските правила".

Новото крайноляво правителство в Атина отказа да спазва приетата с международните кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ - програма за финансова строгост и реформи. То иска от тях ново споразумение по 320-милиардния дълг на страната в евро, за да разсрочи плащането му и да обвърже вноските с растежа на гръцката икономика, която сега излиза от петгодишна рецесия. Освен това кабинетът на министър-председателя Алексис Ципрас иска ново "мостово споразумение" с кредиторите, което да осигури на Гърция средства да посрещне най-спешните си задължения. През лятото ѝ предстоят вноски по дълга, за които няма пари, след като се отказа от свързаните с програмата спасителни заеми. Ципрас дойде на власт с обещания да извоюва ново опрощаване на гръцкия дълг, но получи твърдо отказ за това от Еврогрупата.

Тя се събира на извънредно заседание в сряда да обсъди гръцките предложения. Те бяха приети от хладно до враждебно по време на европейска обиколка, която Ципрас и финансовият му министър Янис Варуфакис предприеха миналата седмица в Рим, Париж, Брюксел и седалището на ЕЦБ във Франкфурт.

Очаквайте подробности.