Франкфурт взе титлата на най-устойчив град в света в новата класация Sustainable Cities Index на консултантската компания Arcadis, съобщи CNBC. В нея са подредени 50 от най-известните световни столици и финансови центрове.

Високата позиция на германския финансов център може да изглежда изненада за някои, но самопровъзгласилият се за "зелен град" Франкфурт има дългосрочен опит в подобряване на своите екологични показатели, казват от Arcadis.

При изготвянето на индекса се разглеждат 20 критерии - от зелените площи, до условията за правене на бизнес, като не се пропуска и неравенството в разпределението на доходите.

Дефиницията на Arcadis за устойчив град е "такъв град, който работи за своите граждани днес така, че да не създава проблеми за тях и света в бъдещето."

Над половината от територията на Франкфурт е зелени площи и водни пространства, които се използват за отдих и намаляват вредния ефект от урбанизацията за климатичните промени.

Франкфурт е и сред създателите на Климатичния алианс на европейските градове, като е заложил намаляване на въглеродните си емисии с 10% на всеки 55 години и цели те да паднат наполовина през 2030 г.

Европа доминира в глобалната класация на устойчивите градове, като Лондон и Копенхаген са на второ и трето място, а Амстердам и Ротердам - на четвърто и пето.

В Топ 10 са още Берлин, Сеул, Хонконг, Мадрид и Сингапур.

В реда на нещата, едни от най-бързо развиващите се градове в Азия са в дъното на класацията, като Джакарта (45-о място), Мумбай (46), Ухан (48) и Ню Делхи (49).