Кремъл е създал и покровителства еврейска ангифашистка организация, наречена "Свят без нацизъм".

На пръв поглед – начинанието е чудесно. Истинската цел на организацията обаче е не толкова да сее антифашистките идеи, колкото да дискредитира прозападните управници на бившите съветски републики, пише американското издание "Дейли бийст".

На мушката на организацията отдавна са прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония. От година насам дейността й е насочена срещу Украйна, пише журналистът Джеймс Кърчик.

Официалната цел на "Свят без нацизъм" е "политическа денацификация в Източна Европа", а също така "разпространяване на антифашистката идеология в получилите неотдавна независимост държави от бившия СССР". Следващата задача вече изисква повишено внимание, отбелязва "Дейли бийст". Защото тя е "отслабване на политическите сили на Запада, пропагандиращи концепцията за равна отговорност на нацистка Германия и СССР за началото на Втората световна война". С какви методи обаче? Ето това е въпросът.

"Свят без нацизъм" има всички признаци на международна организация с идеална цел. Тя редовно провежда конференции в луксозни хотели в европейските столици. На тях се изнасят доклади от хиляди страници, изобилстващи с много данни. Лидерите й произнасят прочувствени призиви за бдителност.

Но това е само фасадата. Зад нея се крие пропагандистка операция на Кремъл, злоупотребяваща с добрите намерения на искрените борци срещу омразата и екстремизма - най-вече на американските евреи и техните съмишленици.

"Свят без нацизъм" е организация, влизаща в състава на Световния конгрес на рускоезичното еврейство (СКРЕ). Учредена е през 2010 г. от Борис Исаакович Шпигел. Той обаче оглавява и СКРЕ.

Шпигел (63 г.) е евреин олигарх, 10 години е бил депутат в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. Той е тясно свързан с Кремъл и може да се очаква, че като председател на гореспоменатите две организации ще провежда външнополитическата програма на руския президент Владимир Путин, смята Джеймс Кърчик.

Правителствената неправителствена организация

Всъщност "Свят без нацизъм" е ПНПО. Това е руско жаргонно название, означаващо "правителствена неправителствена организация". Това е псевдонезависима институция, създадена, за да бъдат заблудени пресата, гражданите и правителствата на другите страни. Дейността на ПНПО изглежда самостоятелна, но в действителност се направлява не само от правителството, но и от спецслужбите.

"ПНПО могат да извършват пропагандна дейност или (както се подозира за "Свят без нацизъм") да спретнат "активни мероприятия" в съветски стил - да извършват операции по дезинформация с цел да повлияят върху събитиятя чрез промяна на представите в обществото", се казва в статията на Кърчик.

Според автора "Свят без нацизъм" действа предимно в бившите съветски републики. Задачата й по отношение на Прибалтика и Украйна е "да очерня техните правителства, борещи се решително срещу руското влияние, като им слага клеймото "фашисти", допълва авторът.

Така например преди година - през февруари 2014 г., Борис Шпигел оглавил делегация на "Свят без нацизъм", която пристигнала в Киев. Там тя се срещнала с проруския президент Виктор Янукович и му предложила подкрепата си в неговата борба срещу "екстремизма и неонацизма". Миналата седмица пък Шпигел заяви, че "украинските неонацисти ще бъдат сполетени от съдбата на армиите от Оста".

"Тактиката на отъждествяване на политическите противници с фашистите съвсем не е нещо ново. Но на мнозина им се струва странно колко упорито и сериозно Кремъл (включително самият Путин) и свързаните с него медии държат тази линия", коментира Кърчик.

"Не се учудват само гражданите на Естония, Латвия и Литва. Там Кремъл от десетилетия рисува дейците на главните политически партии като нацисти", допълва журналистът в статията си в "Дейли бийст". "Правителствата на тези три страни смятат "Свят без нацизъм" за организация, спонсорирана от Русия. Вътрешните разузнавания в Талин, Рига и Вилнюс я споменават в своите годишни доклади със списъците на заплахите, целящи подкопаване на конституционния ред."

Центърът „Симон Визентал“ ги разконспирира

Разбира се, и в Украйна, и в Прибалтика е имало фашисти и други помощници на германските окупатори по време на Втората световна война, припомня "Дейли бийст". И до днес има тревожни опити да бъде оправдана част от тази история. Според Ефраим Зуроф възвеличаването на ролята на колаборационистите в борбата им срещу СССР е хитроумен опит да бъде завоалиран геноцидът срещу евреите.

Зуроф е специалист по феномена "изопачаване на Холокоста" и директор на ерусалимския филиал на Центъра "Симон Визентал", събиращ документация и издирващ укрили се от възмездието нацистки престъпници. Той неведнъж е участвал в контрадемонстрации срещу шествия на ветерани от СС в Латвия. След смъртта на Симон Визентал през 2006 г. Зуроф стана ловец номер 1 в света на нацисти.

Ловец номер 1 на нацисти Ефраим Зуроф бързо разконспирира "Свят без нацизъм". Снимка БГНЕС

В началото Зуроф започнал дори да сътрудничи със "Свят без нацизъм". Той обаче много бързо се разочаровал от подхода на тази организация.

"Така и не можа да се разбере къде свършва интересът им към историята и започват политическите интереси на Русия. Според мен Путин много искаше с този въпрос да се захване някоя европейска организация с идеална цел и да бъде в неговия авангард", споделил Зуроф.

Подобни опасения изразил пред Джеймс Кърчик и равинът Андрю Бейкър - директор по международните въпроси в Американския еврейски комитет. Той присъствал на конференция на "Свят без нацизъм" в Москва и я сметнал за небалансирана и твърде едностранчива.

Същински сталинисти

От "Свят без нацизъм" заявяват, че главната им целта е борбата срещу "нацизма". Според Кърчик обаче организацията много повече се занимава с притесненията на руската диаспора на територията на бившия СССР. Нейните активисти обикновено са представители на руските етнически малцинства, свързани с Кремъл или същински сталинисти, твърди журналистът.

В САЩ организацията успяла да привлече съвсем малко на брой американци. Това са хора с добри намерения, които обаче си нямат понятие от политическите тънкости, или такива, които искат да попаднат на ВИП-масата за вечеря с хора от изключително влиятелния Американско-израелски комитет по обществени въпроси, известен като AIPAC.

Преди три седмици - на 21 януари, на Капитолийския хълм във Вашингтон бил представен годишният доклад на "Свят без нацизъм". Той бил озаглавен "Бяла книга на омразата". Според присъствалия на събитието Джеймс Кърчик документът не бил нищо друго, освен "безкрайно ругателно послание към Запада в жанра на троленето".

              Валерий Енгел
                             
Снимка Туитър

"Ако не реагираме на тревожните симптоми, националистите ще дойдат на власт преди всичко в Източна Европа", заявил вицепрезидентът на "Свят без нацизъм Валерий Енгел. И допълнил: "Западна Европа обаче скоро ще последва този пример."

Ето как коментира изказването Джеймс Кърчик:

"Това звучи твърде забавно от устата на сътрудник на фалшива организация с идеална цел, подкрепяна от правителството на Русия, където през последните 15 години без прекъсване управлява истински националист. Наистина, в речта на Енгел имаше някои проблясъци на честност като например призива да бъдат уважавани лицата с нетрадиционна сексуална ориентация - малцинство, което очевидно не среща голямо одобрение в Русия. Вероятно обаче и това бе казано проформа, за да се угоди на западната аудитория. То изглеждаше неуместно, като се има предвид, че в самия му доклад антигейската политика на руското правителство бива одобрена."

"Свят без нацизъм" няма нищо общо с кремълската пропаганда", писал Енгел на Кърчик по електронната поща.  Той твърди, че "Бялата книга" на организацията съдържала доказателства, подобни на тези, които се съдържат в подобни доклади в Гърция или Франция.

Джеймс Кърчик смята, че трудностите с осмислянето на историята на Холокоста в някои посткомунистически страни имат нужда от големи усилия на изследователите. "Свят без нацизъм" обаче извращава и политизира паметта за трагедията на евреите, като използва методите на сталинизма и обявява всички несъгласни за "фашисти" или "нацисти". Така тази антифашистка организация само усложнява проблема, с който твърди, че е призвана да се бори. Тя просто опошлява Холокоста.