Картина, популярна като „Тайната вечеря на Политбюро“, стои под ключ, „арестувана“ в Националния исторически музей. Екип на „Площад Славейков“ бе допуснат да разгледа много от платната, прибрани от КТБ по нареждане на прокуратурата. Сбирката бе приписана на банкера Цветан Василев, но много от творбите бяха посочени от арт търговеца Игор Марковски като негови. Абсолютна енигма обаче е кой е рисувал „Тайната вечеря“, Марковски отрича да е негово притежание, за разлика от други 275 картини (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Произведението на социалистическия кич бе показвано веднъж на изложба в столичната галерия „Лоранъ“ през 2007 г. На платното с огромни размери – 225/125 см, са изобразени Tодор Живков като Христос и първите хора в държавата преди 1989 г. като 12-те апостоли. Творбата е нарисувана като „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. Дълги години е била крита в УБО – Управление „Безопасност и охрана“ на бившата Държавна сигурност. Специалистите предполагат, че творбата е рисувана през 1979-80 г. Авторът е успял да опази самоличността си.

На картината разпознаваме лицата на Петър Младенов, Александър Лилов, Добри Джуров, Станко Тодоров, Димитър Стоянов, Людмила Живкова, Милко Балев, Георги Йорданов, Пенчо Кубадински, Георги Атанасов, Огнян Дойнов. Юда е най-верният човек на Живков – Милко Балев, а Людмила Живкова е изобразена като Йоан.

Художникът, нарисувал Живков и неговите „апостоли“, е успял да скрие самоличността си.

Информация за картината стигнала до Живков и той заповядал да бъде прибрана от УБО, но да не се унищожава. Пазили я над 20 години, навита на руло.

В момента отново я пазят, при това в бившия Дом № 1 на правителствената резиденция (днес НИМ), където на 10 ноември 1989 г. е взето решение да бъде свален последният комунистически лидер на България. Залата, където днес са картините, преди години е била предназначена за убежище на Тодор Живков.

По-късно очаквайте снимки на“арестуваните“ картини в Националния исторически музей – коя е на Игор Марковски, коя на Цветан Василев или някой друг.