Близо 300 души блокираха днес пътя на входа на Банско с искане за изграждане на втори кабинков лифт и ски писти в Банско.

Движението бе спряно за няколко минути. Протестът бе подкрепен от кмета на Банско Георги Икономов.

Инициативата бе под мотото „Банско няма да се откаже, чакаме решение, а не думи".

„Заставам зад всички вас, защото това е решителен момент за защита на местните и национални интереси. Развитието на Банско не касае само банскалии, а целия регион, както и всички останали зимни курорти в България. Необходимо е всички да разберат, че изграждането на втора кабинкова линия и допълнителни спортни съоръжения на територията на Пирин е част от механизма за устойчиво развитие на планинските райони - използването на природните ресурси по един балансиран начин", заяви Икономов.

Той изтъкна, че въжените линии са най-екологичните съоръжения, подходящи за планински туризъм. Кметът припомни и намерението за реализиране на проект за внедряване на електромобили.

Подкрепата си за развитието на курорта и Пиринския регион заявиха още кметовете на Гоце Делчев, Якоруда и Благоевград, както и Българският олимпийски комитет и Асоциацията за развитие на планинските общини в България.