Министър-председателят Бойко Борисов обяви днес, че се намира в състояние на „крехък мир“ с предшественика си и бивш лидер на опозицията Сергей Станишев. Те се срещнаха в Постоянното представителство на България в Европейския съюз тази сутрин, за да съгласуват позициите си по кандидатурата на страната ни за европейската зона без граничен контрол известна като Шенген.

Разговорът им беше в навечерието на среща на върха на ЕС по-късно днес, където повишаването на сигурността в Шенгенското пространство заради заплахата от тероризъм ще бъде основна тема. България ще настоява, че допускането ѝ в зоната заедно с Румъния ще повиши сигурността на Европа поради обмена на информация и формите на полицейско сътрудничество, което принанлежността към зоната предполага.

Европейският съвет е неформален, което означава, че няма да взема решения. Но Станишев, който е лидер на Партията на европейските социалисти, посочи, че дискусията ще е политически важна с това, че ще засяга фундаментални въпроси на Европа като свободата на движение и сигурността.

Кабинетът на Станишев съобщи, че срещата е по негова инициатива. 

Очаквайте подробности.