Промени в два закона предлагат от БСП-Лява България - Гражданския процесуален кодекс и Закона за частните съдебни изпълнители. Целта е да се ограничат правомощията на събиращите дългове частници, и да бъдат защитени длъжниците, които плащат огромни такси, които понякога в пъти надвишават дълга им.

"Частните съдебни изпълнители буквално нахлуха в българските домове, предадоха на безценица десетки имоти, и съсипаха  живота на хиляди семейства," заяви депутатката от БСП Мая Манолова. 

Според нея става въпрос за огромни суми - само за миналата година били събрани 1 милиард лева от частни съдебни изпълнители, а висящите дела, които ще бъдат събрани през тази и следващата година, били за над 5 млрд. лева.

"Става въпрос за огромни пари и огромни правомощия," посочи Манолова.

Първата мярка, която предлагат социалистите, е да бъдат намалени таксите, които гражданите дължат на съдебните изпълнители, защото масовият случай в момента бил при 400-500 лева дълг да се плащат 4000-5000 лева.

Оказва се, че и депутати са се сблъсквали с този проблем:

"Имаме един пример с колега, народен представител от предния парламент. За задължения 700 евро по кредитна карта, имаше блокирана заплата, запориран апартамент в София, и всички земеделски земи на семейството в Северна България", разказа червената депутатка.

От БСП искат и да могат да се обжалват оценките на недвижимите имоти, които съдебните изпълнители продават. Според партията Столетница сделките често били на занижени цени.

"Миналата година, успяхме да спрем продажбата на имот на ГУСВ, който беше оценен от частни съдебни изпълнители на под 2 милиона лева, при положение че само данъчната му оценка е за 15 милиона лева", даде пример Манолова.

БСП предлагат и да бъдат ограничени правомощията на банките, които сега могат по бърз ред да се снадбяват с изпълнителен лист без съдебно производство. Длъжникът щял да реши дали иска съдебен процес, или е съгласен с искането на банката. 

Социалистите искат да увеличат и лимита в несеквестируемите доходи - онази част, която не може да бъде отнета от длъжника, за да има той възможност да покрива основните си битови нужди.

"Към този момент текста в ГПК е от 2008 г., когато минималната работна заплата е била 220 лева, и това, което се е опазвало от съдебните изпълнители, е изчислено върху тази база", обясни червената депутатка.