"Беше дълга нощ и дълга сутрин, но стигнахме до споразумение за спирането на огъня ( б.р в Донбас) и до глобален политически регламент. Спирането на огъня влиза в сила от 0 часа на 15 февруари, а договореностите стигат до комплексни мерки като контрол на границите, изтегляне на тежките оръжия, децентрализация и възстановяване на икономиката в Украрйна. Канцлерката и аз, заедно с Петро Порошенко и Владимир Путин се ангажирахме да следим за влизането в сила на всички договорености по споразумението", заяви френският президент Франсоа Оланд след края на продължилите 17 часа преговори в Минск.

"Поздравявам Петро Порошенко, който толкова силно ангажира страната си по пътя на търсенето на мирно решение, както и президента Путин, който оказа необходимото давление върху сеператистите. Дори и да не беше постигнато всичко, има надежда и вяра за мир", допълни той.

В общото комюнике след срещата четиримата лидери Оланд, Меркел, Путин и Порошенко подчертават "пълното зачитане на териториалната цялост на Украйна", предаде репортер на в. "Монд" от беларуската столица.