СИМОНА РУСЕВА

“Това беше една много дълга нощ в Минск. Преговорите бяха изключително трудни. Всеки знаеше какво е заложено на карта. Това беше едно трудно раждане", изрече германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след маратон от разговори в Минск.

В тях участваха президентите на Франция, Русия и Украйна – Оланд, Путин и Порошенко, както и германската канцлерка Меркел.

Как изглежда рожбата на “трудното раждане” след 17 часа напъни?

Франция, Германия, Русия и Украйна са се споразумели да се създаде контролен орган, който да следи за спазването на споразумението за примирие в Източна Украйна.

Франция и Германия се задължават да окажат техническа помощ при възстановяването работата на банковия сектор в конфликтните райони на Украйна.

Трябва да продължат разговорите между Европейския съюз, Русия и Украйна по енергийните въпроси. Да се водят и разговори относно руските опасения по зоната за свободна търговия между ЕС и Киев.

Държавните и правителствените ръководители се обединяват около визията за общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантическия до Тихия океан въз основа на безусловно зачитане на международното право и на принципите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Ето и текстът на декларацията от Минск:

“Президентът на Руската федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската република Франсоа Оланд и канцлерката на Федерална република Германия Ангела Меркел потвърждават своето безусловно зачитане на суверенитета и териториалната ненакърнимост на Украйна.

Те изразяват непоколебимото си убеждение, че няма алтернатива на единствено мирното решение (на конфликта в Източна Украйна – бел. ред.). За осъществяването на тази цел те са твърдо решени поотделно и заедно да набележат всички възможни мерки. Изхождайки от това, държавните и правителствените ръководители подкрепят пакета от мерки, приет и подписан на 12 февруари 2015 г. за претворяването на Минските споразумения - Протоколът от Минск от 5 септември 2014 г. и Меморандумът от Минск от 19 септември 2014 г. Държавните и правителствените ръководители ще дават своя принос в този процес и ще упражняват влиянието си върху отделните страни (на конфликта – бел. ред.), за да улеснят претворяването на този пакет от мерки.

Германия и Франция ще предоставят техническа експертиза, целяща възстановяването на банковия сектор в засегнатите от конфликта територии и по възможност ще се създаде международен механизъм, който да облекчи трансфера на средства, предназначени за социалната сфера.

Държавните и правителствените ръководители споделят убеждението, че едно по-добро сътрудничество между Европейския съюз, Украйна и Русия ще допринесе за преодоляването на кризата. За тази цел те подкрепят продължаването на тристранните преговори по енергийните въпроси между ЕС, Украйна и Русия, целящи договарянето на допълнителни стъпки, които да последват газовия пакет за зимата.

Те подкрепят и тристранните разговори между ЕС, Украйна и Русия при намирането на пратически решения по повод опасенията, изразени от  Русия относно обхватно споразумение за зона за свободна търговия между Украйна и ЕС.
Държавните и правителствените ръководители продължават да отстояват визията си относно общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Пацифика на базата на изцяло зачитане на международното право и на принципите на ОССЕ.

Държавните и правителствените ръководители подчертават ангажираността си за прилагането на споразуменията от Минск. За тази цел те договарят създаването на надзорен механизъм във “формат Нормандия” (представители на Франция, Германия, Русия и Украйна – бел. ред.), срещите ще са периодични и то по правило на равнище висши представители на външните министерства.”

Текстът на декларацията е кратък, но ако съдържанието се претвори на практика, мирът в Украйна наистина изглежда възможен. И не само това – биха се нормализирали отношенията Европа-Русия.