Столична община отказа да издаде т. нар. съгласуване за традиционното шествието в памет на ген. Христо Луков  (1888-1943 г.), известно като "Луковмарш". С него ежегодно крайнодесни формации почитат паметта на генерала - бивш министър на войната (1935-38 г.) и лидер на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ).

Решението е взето на базата на становища на МВР, Главна прокуратура и ДАНС, до които кметът на София Йорданка Фандъкова се е допитала. Тя е издала заповед служителите на СДВР да бъдат по-внимателни при опазването на обществения ред на 14 февруари, за когато е насрочен тазгодишният "Луковмарш".

Проверка в сайта на Българския национален съюз (БНС) и специално съществуващата интернет страница lukovmarsh.info показва, че засега си стоят призивите за събиране в 17.30 ч в събота на Пилоните на НДК.

За първи път обаче организаторите, които са пратили уведомително писмо, не получават разрешение за провеждането събитието, което включва и факелно шествие по столични улици. Миналата година то тръгваше от Пилоните, по бул. "Витоша",  „Патриарх Евтимий",  „Васил Левски", покрай СУ „Св. Климент Охридски" и бул. „Дондуков" и завършваше на ул. "Тракия", където има паметна плоча на генерала.

След консултациите с въпросните 3 институции от Столична община позволяват само събиране на ул. "Тракия", поясниха пред Клуб Z от кметството. 

На сайтовете на БНС и "Луковмарш" написаха:

"След като постигнахме първата си цел, вече се борим за следващата: да затвърдим това шествие като традиция, която не може да бъде нарушена от нищо и от никой и с която ще трябва да се съобразяват нашите врагове. Осъзнаваме, че ще ни е много трудно, но както ген. Луков не е направил нито крачка назад на позицията, която е бил, пред наближаващата сръбска войска, така и ние няма никога да се откажем, преследвайки тази цел."

Прусашки ред прозира и зад инструкциите, които дават организаторите как трябва да се държат участниците по време на мероприятието. Ето част от текста:

Дисциплината играе много важна роля по време на възпоменателното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков. Гражданите трябва да ни възприемат като стройно, монолитно и целеустремено множество от Български националисти, а не като необуздано стадо от нехранимайковци, които безцелно се мотаят по улиците с факли в ръце. Затова е нужно да се спазват стриктно следните правила:

– По време на мероприятието всички мобилни телефони трябва да бъдат изключени

Излишните разговори са нежелателни, защото все пак става въпрос за траурно шествие

– По време на мероприятието не се яде, не се дъвчат дъвки и не се пуши.

- Преди и по време на мероприятието е абсолютно забранено консумирането на алкохол. Всеки забелязан да прави това, както и лица, които са във видимо нетрезво състояние, ще бъдат отстранявани от шествието без излишни обяснения.

- За правилното и безпроблемно протичане на мероприятието отговарят упълномощени от организаторите лица, които контролират провеждането му. Те извършат и подредбата на хората преди започване на шествието. Моля, спазвайте техните инструкции!

- Преди началото ще бъдат раздадени знамена и транспаранти на участниците в шествието. Всеки отговаря лично за поверените му вещи и е длъжен да ги върне след края на мероприятието на човека, от който ги е получил. Знамената се носят под ъгъл от 45 градуса, а не на рамо или по някакъв друг начин.

- По време на шествието хората спазват разстояние от около 2 метра помежду си.

- Факлите биват раздавани от упълномощените за това лица. Паленето им се извършва от няколко човека, които минават през колоната. По време на движение хората, които ги носят, трябва да внимават да не подпалят други участници в шествието, знамената или нещо друго около себе си.

- При изпълнението на траурният марш “Покойници” всички застават на колене с изключение на хората със знамената, които ги навеждат под ъгъл от 90 градуса, и тези, които са възпрепятствани по физически причини или поради напредналата си възраст. Който носи шапка, трябва да я сваля.

- Забранено е носенето на знамена, транспаранти, дрехи, значки и други, върху които има надписи или знаци, забранени от българските закони.

– Забранено е носенето на транспаранти, знамена, обозначителни знаци на организации и приятелски кръгове, които нямат нищо общо с организирането на траурното шествие, но биха се опитали да го инструментализират за своите цели или по-късно да използват кадри от него за своята собствена пропаганда

- По време на официалните церемонии (пред Паметника на незнайния войн и пред дома на ген. Луков) спазвайте тишина и съблюдавайте тези около Вас да правят същото!

- Не давайте изявления на присъстващите журналисти при никакви обстоятелства. За това има упълномощени лица, които са по-добре подготвени. Това естествено не означава, че нямате право да им кажете защо участвате в това възпоменание, но излишните приказки на теми, различни от повода, по който сме се събрали, са нежелателни и най-често могат да бъдат използвани срещу самото възпоменание по-късно.

- По традиция денят, в който почитаме ген. Луков, е един от най-студените през годината. Затова Ви съветваме да си облечете топли дрехи и да носите шапка и ръкавици.