Лицензът на одитора на Корпоративна търговска банка „КПМГ България“ все пак може да бъде отнет. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) Ваня Донева по време на заседание на парламентарната комисия за борба срещу корупцията.

В началото на януари КПНРО глоби компанията със 100 000 лв. и наложи още 100 000 лв. санкции на двамата одитори, гледали отчетите на фалиралата банка. Но лицензът на КПМГ остана, защото на заседанието само трима от петимата членове на комисията гласуваха за отнемането му, при положение, че са необходими четири гласа, за да стане това.

"Съществува правна възможност за промяна на наказанието – Софийска градска прокуратура представи в нашето деловодство протест за замяна на наложените от нас наказания. Прокуратурата счита, че наложената глоба е несъотносима спрямо нанесените щети и иска промяна на наказателното постановление, като настоява съдът да постанови отнемане на лиценза, сега решението е в ръцете на съда", обясни Донева.

Би трябвало такава да е санкцията, но законът определя начина, по който да стане отнемането на лиценза, необходими са четирима от петимата, обясни Донева. Тя още след заседанието обясни, че е гласувала за отнемане на лиценза на КПМГ.

На заседанието  присъства целият състав на комисията, като един от нейните членове – Симеон Милев, също обяви, че е гласувал за отнемане на лиценза.

Друг член на КПНРО - Огнян Симеонов, не пожела да огласи своя вот но коментира, че „не е свикнал да нарушава закона“, като поясни, че аргументите против отнемането на лиценза на КПМГ са свързани със системния характер на одитора, който по същество държи монопол в банковия и застрахователния сектор.

"Или санкцията е 100 000 лв., защото докладът на разследващите е слаб, или самото тайно гласуване е широко отворена врата, която води до тотална безотговорност при вземането на решение", коментира депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Ваня Донева обясни, че се готвят промени в закона, които да направят гласуването явно, да променят размера на санкциите, както и мнозинството при вземане на решение за отнемане на лиценз да става с по-малко гласове.

"Госпожа Ваня Донева е единственият мъж тук", коментира емоционално членът на комисията за борба с корупцията Валентин Касабов (ПФ).

„Нещата отвсякъде миришат. Как са ви приспали съвестта, това си е ваш проблем. Ще се обединим с колегите около решение, но лично аз ще настоявам за наказание и търсене на персонална отговорност на всеки един от вас,“ обърна се той към останалите членове на КНПРО.