Имам качествата на камила, но не съхранявам вода, а сън, така отговорила Ангела Меркел преди време на въпрос на женско списание кога спи. През уикендите спя и после наваксвам на резерва, допълва тя. Известно е, че канцлерката спи само по четири часа на денонощие през работните дни.

"Не се чувствам зле. Седмицата дори не е свършила още. Утре е работен ден", заяви тя късно в четвъртък - деня, в който споразумението за Украйна бе подписано след 17-часови преговори в Минск. От Беларус тя отлетя директно за Брюксел, за да преговаря с гърците за дълга на страната им.

Киев, Москва, Мюнхен, Вашингтон, Отава, Минск и Брюксел. Това бе маршрутът за една седмица на Меркел, която спечели симпатиите и на най-яростните си критици с неуморните си усилия да посредничи за мира в Украйна и да остави Гърция в еврозоната.

На първата си страница, под снимката на изтощеното лице на Меркел след преговорите за Украйна, в. "Билд" написа, че в Минск и Брюксел тя свърши за два дни това, за което на другите им е необходима седмица работа.

Упорство, концентрация и пиене на много вода. Така един от помощниците на канцлерката отговори на въпрос на консервативния в. "Ди Велт" за невероятния според изданието неин маратон.

"Няма никаква тайна. Тя не ходи на фитнес, не практикува йога или каквото и да било. Тя просто има желязно здраве. Тя е способна да издържи дълго, без да спи", допълва помощникът.

"Нищо в Европа не работи без Меркел", коментира австрийския в. "Ди Пресе". "Кой друг би могъл да върне Владимир Путин на масата за преговори?"

Дори Грегор Гизи - тръвдолинейният лидер на парламентарната група на Лявата партия, се почувства задължен да свали шапка пред усилията на Меркел и френския президент Франсоа Оланд за постигнатото в Минск.

Самата Меркел обаче предупреди, че споразумиено предлага само "искрица надежда".