Омръзнало ви е от онези истории за величието на Ню Йорк? Как всичко може да се случи и ако успееш там, значи ще успееш навсякъде другаде? Ето ви сега още една, свързана със спортната слава на Голямата ябълка. Този уикенд Ню Йорк е арена на Мача на звездите в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. 

Това е 64-ият "Ол стар" и четвърти в Ню Йорк. И понеже е Ню Йорк, напълно отива на града да се правят изключения. За първи път два отбора и 2 зали са домакини на звездния уикенд на високите мъже. Както добре знаем, мачът между най-добрите играчи на Източната и Западната конференция в НБА е кулминацията, но събитията почват още в петък вечерта и продължават в почивните дни. Самият двубой е в неделя срещу понеделник наше време.

"Медисън Скуеър Гардън" - величието тръгва от тук. И понякога завършва

Соломоновско решение

Но да се върнем "в началото". Когато през 2013-а лигата даде мача за 2015 г. на Ню Йорк, се изправи пред интересен казус. В този град има много зали, но една е тази, с която винаги ще го свързват: "Медисън Скуеър Гардън". Ако си някой в музиката, не можеш да минеш без MSG. Някога това е важало за бокса, а от десетилетия се отнася за баскетбола, хокея на лед и още куп спортове, когато става въпрос за специални събития. Такова е демонстративният мач по тенис между Григор Димитров и Роджър Федерер на 10 март. MSG е дом на баскетболния "Ню Йорк Никс" и на хокейния "Рейнджърс".

От три години Ню Йорк обаче има още една зала "като за пред хората": "Барклийс сентър" в Бруклин. Построи я руският милиардер Михаил Прохоров - за 1 млрд. долара. За толкова се строят стадиони и цената пак изглежда неприлично висока. Арената е не само модерен комплекс за спорт и развлечения, тя е архитектурно и технологично чудо. Прохоров премести там цял отбор - "Ню Джързи Нетс", вече "Бруклин Нетс". Как да не дадеш звездния уикенд на такава зала? В Америка новите спортни съоръжения ги получават още на груб строеж. От другата страна обаче е "Гардън", с цялата й изумителна история.

"Барклийс сентър" вдигна акциите на нюйоркския квартал Бруклин

И се стигна до соломоновско решение: мачът отива в добрата стара MSG в Манхатън, а огромна част от останалите събития, в това число състезанията по забивки, тройки, специални умения, срещата между младоците в НБА - в Бруклин. Не само двете зали, а и двата отбора - "Никс" и "Нетс", които никак не се обичат, станаха домакини на шоуто.

Мача на звездите

Сега малко за баскетбол. Както е известно за участниците в мача гласуват запалянковците. Най-много вотове - 1 152 402, събра ветеранът Коби Брайънт за тима на Западната конференция. Той обаче няма да играе, тъй като наскоро претърпя операция. Много жалко, защото гардът на "Лос Анджелис Лейкърс" бе избран на "Ол стар гейм" за рекордния пореден 17-и път. В стартовата петица на тима на Запада са още Стефан Къри ("Голдън Стейт"), Антъни Дейвис ("Ню Орлиънс"), Марк Гасол ("Мемфис") и Блейк Грифин ("Лос Анджелис Клипърс"). На мястото на Брайънт ще започне Демаркъс Къзинс ("Сакраменто"). Треньор на "западняците" е Стив Кер, който предвожда "Голдън Стейт Уориърс".

Като играч Кер е шампион с "Чикаго Булс". Феновете на баскетбола го помнят като майстор на "тройки". Сега бележи невероятен старт в новото си амплоа - той е за първа година старши треньор в НБА, а отборът му е лидер в Западната конференция. Вече стигна и до Мача на звездите.

Леброн Джеймс ("Кливланд") и Дуейн Уейд ("Маями") вече не са съотборници,
но пак се забавляват заедно

В състава на Източната конференция като титуляри ще започнат Джон Уол ("Вашингтон"), Кайл Лоури ("Торонто"), Леброн Джеймс-Краля ("Кливланд"), Пау Гасол ("Чикаго") и Кармело Антъни ("Ню Йорк Никс"). Не е трудно да се предположи кой е №1 по гласове - Леброн с 1 470 483. Миналото лято Краля сензационно се завърна в Кливланд от Маями. А когато си тръгваше там горяха фланелки с лика и името му... Предводител на Изтока е Майк Баденхолзер, който пък тренира лидера в съответната конференция "Атланта Хоукс". Баденхолзер има по-голям треньорски опит от Кер, но не и като старши - това е едва вторият му сезон начело на тим.

На познавачите е направило впечатление, че двама братя, при това испанци, ще излязат един срещу друг - Марк Гасол и Пау Гасол.

Треньори с академичен подход

А има общо и между двамата треньори - това е Грег Попович, един от най-уважаваните баскетболни треньори в НБА. Кер бе негов състазател и за кратко асистент, а Баденхолзер - дългогодишен помощник.

Мачът между младите играчи в НБА противопоставя американците срещу чужденците.
Двубоят вече се игра - в залата в Бруклин

За Кер и Баденхолзер се говори, че са повдигнали IQ-то на треньорската професия в НБА доста високо. Те са хора с невероятни баскетболни мозъци, имат модерен и интелектуален подход към играта. Сега подобряват рекорди, гонят нови и не е изключено по-късно тази пролет да се срещнат на финала за титлата. Дори да не стане тази година, някого все ще се случи.

Сега обаче е време за шоу, както гласи една от прочутите рекламни табели на НБА. В Ню Йорк залозите и очакванията винаги са високи, но Мача на звездите в НБА обикновено ги покрива. В Голямата ябълка събитието вече не се побира в една зала, та го преместиха в две. За всички, които обичаме тази игра: it's showtime!