Столичният кмет Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на т. нар. Луковмарш. Тя е на база на чл. 13, ал. 1 от Закона за събранията и манифестациите, който позволява това да стане, след като шествието на практика е стартирало.

От СДВР са задържали в района хора с боксове и ножове.

Голяма група националисти са край НДК за старта на т. нар. "Луковмарш", обявен за 17.30 ч.

 

Събитието е организирано от Българския национален съюз (БНС) и сродни организации и се провежда с по-голям или по-малък успех от 2003 г.

По принцип то е обявено като факелно шествие, поклонение пред ген. Христо Луков - бивш министър на войната, герой от Първата световна война и лидер на т. нар. Легиони, които се свързват с подкрепа на нацистите.

Обикновено шествието започва от Пилоните на НДК и завършва на малката ул. "Тракия", където има паметна плоча на генерала.

То винаги предизвиква бурни протести на посолства, политически партии и неправителствени организации, защото Луков е смятан за антисемит.

Тъй като Столична община след консултации с МВР, ДАНС и прокуратурата не позволи то да се проведе, в района на НДК има струпване на полицейски сили и жандармерия.