Иранският филм „Такси“ бе обявен за носител на голямата награда „Златната мечка“ на кинофестивала Берлинале в събота вечерта. Отличието получи племенницата на режисьора Джафар Панахи, защото той в момента излежава 6-годишна присъда за „опит за престъпления срещу националната сигурност“. Причината за решението на съда е желанието на Панахи да заснеме документален филм за масовите протести след президентските избори от 2009 г. Освен лишаване от свобода, режисьорът има 20-годишна забрана да се занимава с кино, да дава интервюта и да напуска страната.

Сцена от филма „Такси“ на Джафар Панахи, носител на Златна мечка.

Златна мечка за най-добър късометражен филм бе присъдена „Осанна“ на режисьора На Юнг-ким.

Сребърна мечка за режисура поучиха двама – Раду Жуде от Румъния за „Аферим!“ и полякинята Малгожата Шумовска за „Тяло“. „Аферим!“ е копродукцията на Румъния, България (Росица Вълканова – КЛАС Филм) и Чехия. Филмът ще бъде показан премиерно и у нас на предстоящия 19-и София филм фест. Лентата разказва една история от влашко през 19-и век – местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат един избягал роб-циганин. Филмът поставя под въпрос т. нар. обективна историческа истина и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от едно поколение на друго, как духът на времето и манталитетът създават реалността, а днешните проблеми са резултат от действия и постъпки в миналото.

„45 години“ на Андрю Хай прибра призовете за най-добър актьор и актриса – Том Кортни и Шарлот Рамплинг.

Отличието за най-добър сценарий взе чилиецът Патрисио Гусман за El boton de nacar, за операторско майсторство – Евгений Привин и Сергей Михалчук за филма на Алексей Герман-младши „Под електрическите облаци“.

Гран при на журито получиха филмът „Ел Клуб“ на Пабло Ларайн и късометражният Bad to Dansing на Джоана Арноу.

Площад Славейков.