Няма и седмица откакто американското издание VICE публикува историята на Сесилия Уестбрук от Университета на Уисконсин и темата се превърна в една от най-дискутираните. Нейната приятелка Джанет Джей първа разказа за необичайния експеримент – да произведе кисело мляко с помощта на батериите от собствената й... вагина.

Двете млади специалистки обсъждали пробиотичните свойства на женската вагина. Отбелязали, че има дори отделна книга с рецепти, които включват мъжка семенна течност, но няма абсолютно нищо публикувано за използването на женските сокове.

Тогава ученият в Сесилия взима връх, тя грабва лъжица, съд и кухненски термометър и се заема да произведе кисело мляко по нов начин. Това се случило през август.

Уестбрук (на снимката) забелязала, че най-често срещаната бактерия в женската интимна област е лактобацилус – същата бактерия, която играе основна роля в заквасването на киселото мляко.

Тя си представила, че вероятно няма да е трудно да разбие с обикновена дървена лъжица една порция кисело мляко само с помощта на бактерии от собственото си тяло. Традиционно киселото мляко се приготвя като се смесят мляко с малко закваска и след това сместа се нагрява.

Докторантката по медицина потърсила информация по темата, но открила, че темата за производство на кисело мляко с помощта на вагинални бактерии е напълно непозната.

За експеримента си Сесилия Уестбрук използвала три купи – в едната сложила кисело мляко с традиционната закваска, в другата – само мляко, а в третата – мляко и нейният скромен физиологичен "принос".

Сесилия оставила трите купи да пренощуват, а на сутринта открила добро количество кисело мляко в третата купа.

"Стана ми интересно, че жените купуваме пробиотици, за да балансираме интимната си флора. Но не знаем, че има специално адаптирана бактерия, която живее във вагината и не сме я проучили. Хората реагираха на опита ми като на нещо вулгарно, но това е част от природата и здравето ни", казва самата Сесилия.

Приятелката й Джанет Джей казва, че експериментът не е свързан с университета, а бил изцяло лично начинание. Двеже млади специалистки са учили преди това заедно в университета Карнеги Мелън в Пенсилвания, но опитът с киселото мляко бил резултат от професионалните им разговори през последната година.

"Всичко започна с игра на думи, правехме каламбури с "вагина", обяснява Джей пред Huffington Post. "Експериментът започна като на шега".

Уестбрук описва "своето" кисело мляко като близко на вкус до "индийско кисело мляко, което върви добре боровинки".

"Кисело, пикантно и леко гъделичка езика", описва качествата на продукта си самата Сесилия.

Тя твърди, че два пъти е правила експеримента, изяла е млякото и двата пъти и не е имала проблеми със здравето.

Темата предизвика толкова широко обсъждане, че дори здравните власти в САЩ взеха отношение.

"Вагиналните секрети не са храна и могат да пренасят болести от човек на човек. Всеки хранителен продукт, който съдържа вагинални секрети или други телесни течности, приемаме за фалшив", каза говорителят Центъра за безопасност на храните към Федералната агенция по лекарствата Тереза Айзенман.