Хората непрекъснато ме питат какво мисля за най-актуалната криза в Европа (разбирай, Гърция). Е, моите настроения са същите, както и през април 2012 г., когато написах за Globe Asia коментара си "Китай и Гърция: Ние пак сме тук".

Ето какво написах тогава за Гърция:

"И ако смятате, че политическите дърдорещи класи в САЩ са опасни, погледнете какво става в Европа, където елитите се борят с икономическата реалност с все сила - битка, която те ще загубят. Впрочем, те изградиха една икономическа машина на Деня на страшния съд. И когато стане дума за Гърция, не се заблуждавайте в схващането, че скорошното упражнение с огромното реструктуриране на дълговете ѝ ще даде възможност на европейските политикани да извадят горещите кестени от огъна. Ръстът на широките пари М3 на годишна база в Гърция е на негативна територия от февруари 2010 г. насам, като в момента се свива с фантастичните 17,5%.

С думите на бившия прездент Джордж У. Буш (не с тези на Йоги Бера**): "Тази издънка се проваля."

Може да забравите всички обяснения и успокоителни звуци, които идват от Европа."

Да. Plus ça change, plus c’est la même chose.

*На френски изразът означава: Колкото повече се променя, толкова повече си остава същото.

**Йоги Бера (роден през 1925 г.), е американски бейзболист и бейзболен мениджър. Известен е с нестандартните си, афористични изказвания (като "Половината от лъжите, които казват за мен, не са истина", "Човек може да види много неща само с гледане", "Ако не знаете къде отивате, може да не стигнете там."), някои от които често са цитирани от президента Джордж У. Буш.

Изразът на Буш е от 2008 г., като под "издънка" визира американската икономика, която тогава е в криза. 

Текстът е публикуван в профила на проф. Ханке в сайта на института CATO.