"АБВ няма да подкрепи внесения проект за вземане на нов външен дълг."

Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред журналисти в парламента след дълга дискусия между финансовият министър Владимир Горанов и партийната група и ръководството на АБВ.

Днес в Народното събрание се обсъжда вземането на нов външен заем от 16 млрд. лева, предложено от ГЕРБ. Идеята за нов дълг дошла като шок за партньорите, твърдят и от АБВ, и от Патриотичния фронт.

"В продължение на цяла есен, 100 дни, дебатираме програмна декларация, обсъждаме програма за управление, бюджет на страната, нито веднъж не стана дума за това. Не смятам, че това е отношение между партньори в управлението", заяви Първанов.

Той подчерта, че това е първото възражение на АБВ - че предложението е било осъществено за броени дни, а вземането на нов дълг е "стратегически въпрос". Втората лява партия в българския парламент има проблем и с начина, по който са подбрани банките, които учавстват в емитирането на новия външен дълг.

"Без съмнение трябва да бъде подкрепено искането за дълг, който да рефинансира старите дългове, натрупани в продължение на много правителства, буквално от времето на Тодор Живков до сега. Но оттам-нататък имаме много въпросителни, които трябва бъдат поставени на масата и да получим отговори", каза още Първанов.

Бившият президент заяви, че трябва да се разбере какви дефицити ще бъдат покривани с онази част от парите, които не е за покриване на старите задължения. На въпрос при какви условия би променил позицията си, той заяви, че първо трябва да се изтегли предложението за ратификацията. А след това:

"Да седнем, да поговорим, да помислим, какви съпътстващи действия могат да бъдат направени. Вече след един сериозен публичен дебат, ще залагаме нови параметри."

Първанов отбеляза и напрежението в управляващата коалиция:

"Станаха твърде много факти от нашето партньорство, партньорство вече не знам дали да не го представя в кавички, с ГЕРБ, които ни изпълват със съмнение за това, че има коректно отношение. Аз неслучайно припомних, че сме обсъждали съвместно програма за управление, преди това програмна декларация. Нека да ви припомня начина, по който бяха взети решенията, свързани например с пенсионната реформа. Нашият министър, нашият представител в правителството, разбра едва ли не последен. Има и други действия на колегите от ГЕРБ не мога да възприема, но това е по-малката страна на проблема."