Видна американска католическа организация за правата на хомосексуалните за пръв път бе посрещната гостоприемно от папата. Петдесет хомосексуални католици бяха приети на аудиенция при папа Франциск на площад „Свети Петър“ днес.

„Това е знак на раздвижване в резултат на ефекта „Франциск“, заяви сестра Джанийн Грамик, съосновател на New Ways Ministry, което организира служби за хомосексуални католици и работи за правата на гейовете сред над 1,2 милиарда членове на Светата църква.

След аудиенцията тя и изпълнителният директор на организацията Франсис де Бернардо разказват пред Ройтерс, че когато групата е идвала на поклонение по времето на предшествениците на Франциск – Йоан-Павел II и Бенедикт XVI, “те просто ни игнорираха“.

Този път обаче американски епископ и високопоставен служител на Ватикана подкрепили тяхната молба и местата им били разположени в най-предната част, заедно с общественици и специални католически групи. Когато папата минал покрай тях, те пяли „Всички са добре дошли“, химн, символизиращ желанието им за по-приобщаваща църква.

В списъка с участниците, публикуван от Ватикана, пише „група миряни, придружени от сестра“, но не се споменава, че са организация за правата на хомосексуалните.

„Това показва, че има движение в нашата Църква, движение, което иска да посрещне хора отвън по-близо до вътрешната страна“, заяви Грамик на площада.

Няколко месеца, след като бе избран, папа Франциск заяви, че не може да съди гейовете, които имат добра воля и търсят Бога.

Но официалната позиция на Църквата – че хомосексуалността не е грях, но хомосексуалните актове са – остава същата.

През октомври пък епископи от цял свят, събрали се в Рим, на извънреден Синод по семейните въпроси, включиха призив за по-добро отношение и приемане на хомосексуалните в църквата в доклада. По-консервативните сред тях обаче бързо се намесиха и пасажите бяха значително съкратени в крайната версия на документа. Втората среща на Синода ще бъде този октомври.

Де Бернардо казва, че гейовете и лесбийки католици и други нетрадиционни семейства трябва да бъдат поканени на форума, за да говорят на епископите за своята вяра и сексуалност.