На Мадона не й върви особено тази седмица. Най-добре продаваната изпълнителка за всички времена, артист, който не признава граници и не се свени да предизвика противоречия, не е добре желана в радио ефира. Или поне в този на BBC Radio 1, което отказа да пусне най-новия й сингъл Living for Love. Аргументът на медията е, че парчето не е подходящо за аудиторията й, пише Инидипендънт.

Това означава ли, че Кралицата на попа губи своето влияние?

Нейните профили в инстаграм и туитър подсказват, че певицата напоследък не е в синхрон с преобладаващите настроения на света. Когато наскоро в интернет изтече нейният албум Rebel Heart, тя оприличи този факт като „форма на тероризъм”, а след това го промотира нелепо с етикета #jesuischarlie. Истината е, че 56-годишната певица, която някога беше абсолютен диктатор на модата в шоубизнеса, в последните няколко години е по-скоро неин последовател и копира всичко, което прави младата попгвардия.

Миналата година официално се превърна в Летото Господне на големите полукълба, след като Ники Минаж ги възпя и демонстрира мащаба им във видеото Anaconda, малко по-късно Ким Кардашиян се опита да „счупи интернет” със своите габарити, изпълнили корицата на списание Paper. Мадона също се опита да бъде модерна и показа формите си на наградите „Грами” този месец. Досущ като старица с деменция, която се е появила на училищни танци, тя не се посвени да покаже плътта си отзад, „облечена“ в мрежови чорапогащи. За жалост Мадона явно и не бе успяла да разбере, че тази модна вълна отдавна оттече.

От друга страна, поведението й на сцената е отражение на това, което се търси в момента. Разбираемо е желанието да дадеш на публиката онова, което иска, да заложиш на нещо вече познато и изпробвано. Проблемът е в това, че ние сме свикнали Мадона да ни изненадва. Помните черния Исус в Like a Prayer, нали? Или когато целуна в устата Бритни Спиърс на сцената на Video Music Awards през 2003 г….

В музикално отношение изглежда, че тя е отново няколко крачки назад. Мадона отказва да изостави електронното диско и това е. Макар в албума й Rebel Heart да участват Нас, Дипло, Ники Минаж и Кание Уест – от което разбираме нейната щедрост и находчивост що се отнася за тяхното влияние върху феновете, но дискът звучи малко извън гребена на актуалната музикална тенденция.

От друга страна, какво от това, че е бил отказан достъпа до ефира на една песен при това а едно-единствено радио?! Това означава ли, че трябва да зачеркнем Нейно Величество?

Три десетилетия след турнето Like a Virgin, Мадона отново се готви да превземе света. И съдейки по здравите й задни части, тя е във форма да ни покаже как се прави зрелище.

Площад Славейков