Финалът на класацията за любим български филм на родната публика предстои пред месец март. Това съобщи сайтът "Площад Славейков"

Лентата ще бъде определена след четири предавания по БНТ, наречени „Лачените обувки на българското кино“. Първият епизод ще бъде на 1 март. Форматът е посветен на 100-годишнината на седмото изкуство у нас.

В края на септември националната медия стартира гласуването за „Стоте любими филми на зрителите“. До 31 октомври всеки можеше да гласува за пет от любимите си ленти, като попълни анкета, поместена в сайта на телевизията. В предложения списък бяха включени заглавия от близкото и по-далечно минало, както и продукции от годините на прехода: „Козият рог“, „Оркестър без име“, „681 – Величието на хана“, „Крадецът на праскови“, „Инспекторът и нощта“, „Авантаж“, „Всичко е любов“, „Обич“, „Вчера“, комедиите „Вилна зона“, „Специалист по всичко“, „Дами канят“, „Йо-хо-хо“ и „Куче в чекмедже“… Сред най-скоро произведените български филми в анкетата бяха „Дзифт“, „Източни пиеси“, „Отчуждение“.

Възможността за гласуване приключи в края на октомври и сега явно отново ще можем да гласуваме за финала по време на новото шоу. Водещи на „Лачените обувки на българското кино“ са Параскева Джукелова и Стефан Щерев.

Стефан Вълдобрев и групата „Обичайните заподозрени“ пък ще изпълняват на живо популярни мелодии от родния екран.

Материалът е препечатан от "Площад Славейков".