Жителите на балчишкото с. Гурково са готови да приютят българи от военните райони на Украйна. Това съобщи за радио „Фокус” Ивайло Джилянов от добруджанското село.

С. Гурково е близо до Черно море. Илюстрация БГМАПС

Джилянов посочи, че след като са прочели обръщение на българите в Украйна, хората и кметът на село Гурково са взели решение да помогнат на своите сънародници от районите, където се водят военни действия през последните месеци. По думи на Джилянов селото разполага с всичко необходимо, за да може хората, които пристигнат, да живеят в добри условия. Десетки местни жители са готови да приемат бедстващите в своите домове. В селото има и много пустеещи къщи, чиито собственици са изразили готовност да ги предоставят безвъзмездно. Къщите са изцяло пригодни за обитаване – с електричество, водоснабдяване, имат всички условия за нормален човешки живот.

Местните власти в лицето на кмета Тодор Георгиев също били готови да съдействат при устройването на бедстващите бесарабски българи. Село Гурково може да приеме няколко десетки наши сънародници, пояснява Джилянов.

За преселване на хората от военните райони в Украйна при евентуален наплив ще бъде оборудвана и сградата на училището. При необходимост има и други административни сгради, които ще бъдат предоставени за временно настаняване на българи от Украйна. Местните са готови да предоставят и медицинска и стоматологична помощ на хората.

Ивайло Джилянов призова и други села и градове в България да последват примера на родното му място и да подадат ръка на сънародниците ни от Украйна, които имат желание да бъдат спасени в нашата страна.