Схемата с надбавките за пенсионери не е заложена в бюджетна. Това дали ще се изплатят, зависи от изпълнението на бюджета.

Това каза социалният министър Ивайло Калфин в студиото на "Лице в лице" по БТВ на въпрос ще има ли добавки за третата възраст. Той каза, че за момента има данни за приходната част само за февруари, които са добри (тече данъчната кампания, б.р.). Трябва да се изчакат поне резултатите от още един месец, за да може някъде през април да се направят разчети между социалното и финансовото министерство, каза Калфин.

Вицепремиерът даде пример, че ако ресурсът е около 50 млн. лв. - колкото при предното правителство, той е привърженик на добавки само за най-ниските пенсии. Ако са на всички, те биха били по някокло лева и нито тези с високи доходи ще ги усетят, нито тези с най-ниски ще се компенсират.

По повод пенсионната реформа вицепремиерът каза, че неговата работа е да бъде медиатор между работодатели, синдикати и правителство и да се "сложат всички предложения на масата". След това той ще направи пакет от предложения, които да включват всички елементи – възраст, стаж, категории работници, и да се търси съгласието.

"Не си правя илюзии, че ще има пълно съгласие", каза Калфин.

Ако от него зависело, той е привърженик трета категория да се пенсионира на 65 години

"Въпросът е кога ще се стигне до тази възраст. Аз предлагам един възможно най-плавен преход, за да не гонят постоянно хората една възраст, която непрекъснато се качва."

Запитан за работата на ТЕЛК и фалшивите инвалиди, министърът каза, че ТЕЛК в момента пише: "еди колко си процента нетрудоспосолбност" и това е всичко.

"Нещо, което не е достатъчно. Това, което е важно, след медицинската експертиза на всеки един с увреждания да се даде експертиза какво той може да работи. Защото човек с някакво заболяване не значи, че не може нищо да работи. Системата на ТЕЛК трябва да се промени", поясни Калфин. 

Плавна и обвързана с много други условия схема за увеличаване на осигуровките ще предложи също така социалното министерство. Калфин каза, че ще се съобрази с това да не се налага работодателите да уволняват работници и да не ги затруднява особено.

Неговите планове са повишението примерно за 1000 лв. осигурителен доход да е 10 ст. на ден – 3 лв. на месец.

Вицепремиерът каза още, че е редно семействата с 3 деца да получат по-големи детски надбавки.