Бойко Борисов: Докладите на МВР по операция „Червеи” са далеч по-притеснителни от предварително изнесените данни в публичното пространство. (9 февруари 2015)

Ами да – по–притеснителни са. Всъщност са адски притеснителни, защото въобще не става дума за източване на автоматизираната информационна система на МВР, в която се водят всякакви заявителски материали срещу лица - че си регистриран, че си се сбил преди 10 г. в дискотека. ДАНС също притежава официален достъп до този масив. Така източник на Клуб Z разплете мистерията защо им е било на „Червеите” да се залагат поне в 3 областни дирекции на МВР по нощите.   

По подходящо е да се каже, че става въпрос за информационен октопод (ако Цветан Цветанов не беше експлоатирал така наивно това название, б.а.), който прави притежателя му всесилен по два пункта: да е информиран в реално време за движението и постъпките на „оперативно интересни” хора. И второ – да научава кой служител на МВР се е интересувал от „наши хора”, кога, как и какво е научил.

Това разкри пред Клуб  Z източникът, запознат с това към какво точно са се прикачили служителите на ДАНС. Те, както е известно, се явяват експлоатиращи въпросното СРС - макар то да е било поискано от отдел „Сигурност” на МВР (в лицето на бившия му шеф Тодор Костадинов) и разрешено от СГС (в лицето на отстранената му шефка Владимира Янева.)

Простичко обяснена „информационната пещера на Али Баба”, с която МВР разполага, а ДАНС не, изглежда така:

Вариант А: Ти се разхождаш край Лъвов мост, спира те патрул за обичайна справка – лична карта, данни, проверяват по радиостанцията дали не си криминалнопроявен, издирван и т.н. и те пускат. Ти забравяш...

Вариант Б: Спира те патрул на КАТ край Карнобат, докато пътуваш за морето, проверява те и точка. И в двата случая, когато им привърши смяната, редовите полицаи пишат доклад с всички тези досадни подробности. Лице, ЕГН, лична карта, проверено тогава и тогава, има ли съставен акт, няма ли. Всичко това се нанася от едни добросъвестни клавиатуристки в системата на МВР за анализ на оперативни данни в реално време.

Не по-малко интересен е въпросът – кой стои и как се действа „от отсрещната страна на жицата”.

Полицаи определиха хакнатия информационния масив като нещо колосално, но и много полезно, което по същество не е репресия, напротив – съобразен е с европейските практики. Данните могат и никога да не бъдат използвани, просто „ти отварят очите” за всяка движение на почти всеки.

„Да кажем, че имам човек, за когото подозирам, че е съпричастен към грабеж в Бургас. Тогава аз задавам данните му - че се интересувам от него. Обаче по същото време ми излиза, че са го спрели по КАТ във Видин – аха, няма как да е бил той... И обратното: от Бургас се интересуват от техен контингент, за когото разбират, че може би е обрал апартамент в София към 16 ч на 10 декември 2014 г. Хоп – в 22 ч на същия му е правена паспортна проверка, защото се е мотаел на Централна гара – София. Тогава тръгваш по следата. Представи си името ти, което светва с червени букви на една огромна стена – ето това е. Излиза всяко твое движение при най-малкия контакт с полицията”, описа ни нашият източник.

Всяка стъпка, която е отчетена от полицейски орган достига за няколко дни до този, който е в масива. „Това е – въобще не им пука на тези, които са точили, дали си се сбил в дискотеката преди 10 г.”, каза нашият човек.

Той очерта и недобросъвестна хипотеза. Интересува те някоя красива сервитьорка. „Закачен” към системата, знаеш всичко, че този уикенд са я спрели на морето, а не си е седяла вкъщи. По същата схема може да заложиш 10 човека – примерно 7 от „Протестна мрежа” и 3 от фенклуба „Люлин – Запад”.  

Ето и недобросъвестна хипотеза 2: ти си, да кажем, собственик на „Булгартабак”. Имаш важен контрагент или близки бизнес партньори, за които може да има съмнения, че играят и с контрабандни цигари. Мигновено научаваш дали някой оперативен работник ги е „заложил” в системата, каква информация е стигнала до него, кога. И кой е полицаят, разбира се. „Което прави нещата наистина чудовищни”, поясни нашият събеседник. Същото, разбира се, може да научиш, ако примерно си партия и много си обичаш някой местен лидер, който не е много чист.

Или да изнудваш бизнеспартньори с тези данни.

Който притежава тази информация (за която дори и разследващите признаха, че не се знае къде е), на практика притежава всичко.

„Разбира се, това не покрива върховете на държавата, едрите риби – тях рядко ги спират по КАТ или за паспортна проверка. Но покрива, да кажем, 80 % от криминалния контингент, с който боравиш и за когото на практика знаеш всичко”, твърди нашият източник.

На изслушванията в Народното събрание вчера „пропя” за нощните си гости от ДАНС единствено бившият шеф на ОДМВР-Бургас Милен Димитров. Който беше изхвърлен от министър Цветлин Йовчев... Такива гости обаче 100 % са имали поне още две дирекции – във Варна и в Шумен (между другото тогавашният шеф на последната Валентин Александров беше старши оперативен помощник на главсека Светлозар Лазаров, б.а.). От Варна и Шумен засега мълчат. 

Има и още един въпрос: защо ти е да пробиваш една система от (поне) 3 места – нямаш ли целия достъп, ако се закачиш само от едно?

По две причини:

„Масивът с данни за всяко лице, влязло в полицейски доклад, е наистина умопомрачителен. А и да не бие на очи – образно казано, през ОДМВР-Бургас влизаш и източваш неща, които са ти интересни от януари... После се закачаш в Шумен и теглиш за февруари”, поясни нашият източник.

Що се отнася до изнесените факти, че от Бургас 100 % е „закачвана” на подслушване и системата на КОС – тя е една то най-старите и не е кой знае какъв интерес, твърдят запознати.

Интересували са се поне от около 300 лица. Дали сред тях примерно има хора от „Протестна мрежа” или „Левски – Запад”  в момента знае само този, у когото е информацията.