Група около Библиотекарския институт и ДПС контролира сектор „Сигурност”, а там ги обучават най-дискредитираните шефове на сектора и най-дискредитираните служители на бившата Държавна сигуност. Това заяви пред БНТ в петък вечерта лидерката на „Движение 21” Татяна Дончева.

Така бившата депутатка от БСП припозна тезата на депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов, който миналата събота пред Нова тв с кимане на главата потвърди имената на хора, свързани или защитаващи в момента докторат в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УБИТ): Цветлин Йовчев, Димитър Казаков, Маргарита Попова, Цвета Маркова, Владимир Писанчев.

„Червеи” значи организирани служби, които би трябвало да отговарят за секретната информация на държавата, да източат секретната инфомация от информационните фондове на специалните служби и на МВР, за да я предоставят за частна употреба. „Червеи” означава опит на една група около Библиотекарския институт и ДПС за продължаващ контрол върху сектора за сигурност, което е в пълен ущърб на българската държава. Сектор „Червеи” означава изключителна тревога, че в последните години кадрите на българската национална сигурност „по стечение на обстоятелствата” са започнали да се обучават в библиотекарския институт, който се намира под контрола на този кръг и където ги обучават най-дискредитираните ръководители на сектора и бившите най-дискредитирани служители на бившата Държавна сигурност”, каза Дончева.

Според нея „това дискредитира целия сектор за сигурност и поставя изключително остро проблема какво да правим с него”. Причината е, че именно от него и от съдебната система зависи „справянето с олигархичните зависимости върху политическа система”.

„Тук са необходими радикални мерки, които не обхващат само законодателни действия, а в много голяма степен хирургия и скалпел. За тази работа трябва воля,  не смея да кажа единодействие, защото, след като довчера управлявалата партия постави тези смешници на местата им и им позволи да развият тази дейност, сега да искаме от тях  подкрепа, ми се струва несъстоятелно”, каза още Дончева.

Според нея единственият начин за справяне със ситуацията е като при човешкия организъм – един орган пречиства цялото тяло.

По повод предстоящия конгрес на партията си „Движение 21” Дончева отказа да я определи като лява или дясна.

„Не сме казали, че сме лява партия. Ние сме партия, която в лявото и в дясното европейско семейство не съзира особена разлика, включително по отношение на решенията, които се взимат. Ние искаме да сме ефективни, мислим, че ще можем да сме партия на действието. Не сме партия на лозунгите, нещо което стана традиция за начина на правене на политика в България”, обясни тя.

И добави:

„България тъпче на едно място от много години, защото партиите са традиционно партии на лозунги, които не могат да планират, да организират и заради това да докарат нещата до край. Ние харесваме Дън Сяопин (дългогодишен лидер на Китайската народна република от края на 70-те до началото на 90-те години на ХХ век – б.р.), който казва: „Не е важно дали котката е бяла или черна, важно е да лови мишки”.

Накрая Татяна Дончева заяви, че формацията й не би могла да си партнира с БСП, които са против съдебната реформа, нито с АБВ, които също не са категорични във възгледите си.

„Ние сме много по близки не до Реформаторския блок, а до ДСБ дори, които са за тази реформа”, каза още тя.

На критиката, че като депутат от БСП е участвала в създаването на ДАНС, Дончева отговори:

„Ние имаме отношение към създаването на нормативния акт за ДАНС, а не към практическата му реализация. Нито сме допускани до нея, нито сме могли да поправяме нещо. ДАНС се изроди в нещо, което сега ни принуждава да изградим изцяло нова система за национална сигурност!”