Лавината от коментари по темата за спорната тема около изтеглянето на 16 милиарда лева нов външен дълг продължават. Днес свои разсъждения по проблема, който се оказа изключително конфликтен дори и за партиите от управляващото мнозинство, публикува и политологът Огнян Минчев.

Ето какво написа той във фейсбук:

Каквито и заявления да се правят от страна на последователно управляващи партии и коалиции за КТБ, независимото - затова за предпочитане международно - разследване на тази брутална афера на завладяване на държавата от организираната престъпност, е единствената основа, върху която едно управление може да постави отношенията си с гражданите на почтена основа.

Днес мнозинството от хората с ирония гледат на опитите на левите популисти в Гърция да се отметнат от плащането на държавния дълг. Но тази ирония би била оправдана, само ако е подкрепена от ясно осъждане на безотговорния начин, по който предшествениците на Ципрас, начело на гръцката олигархия, натрупаха този дълг.

На нас ни се казва, че българският дълг е най-малкият в Европа. Това е добре, но изводът от този факт не е, че дългът трябва да расте без обществото да разбере за какво всички ние платихме 4 млрд. лева за банкрута на основната финансово-олигархична криминална групировка в страната.

Доверието, което се иска от обществото трябва да се предшества от доверие към обществото - хората имат право да знаят защо бяха изхарчени 4 млрд. от техните пари.