По искане на работодателите Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) включи в дневния си ред днес и разглеждане на широко коментирания нов държавен дълг в размер на 16 млрд. лв. 

Министърът на финансите Владислав Горанов с неохота се съгласи да отговори на въпросите на социалните партньори, тъй като според него това не е форматът в който би трябвало да се разглежда темата.

„Съветвам ви да се въздържане от подобни намерения.  Ако въведем практиката да обсъждаме всичко което ви хрумне ще берете ядове вие”, коментира Горанов.

Правителството ще разреши на чиновниците да стачкуват ефективно чрез спиране на работа, но забраната за стачни действия при полицаи, военни и служители на съдебната система - остава. Това предвиждат промени в Закона за държавния служител, които също ще бъдат разгледани на днешното заседание на Тристранния съвет, предаде Дарик.

Законопроектът е подготвен от социалното министерство и има за цел да разшири правата на държавните служители, които им позволи и сключване на колективен трудов договор. В дневния ред на заседанието са включени два законопроекта и проектите за промяна на седем наредби в областта на социалното осигуряване.

В законопроекта на социалното министерство се дава право на държавните служители, с изключение на шефовете на дирекции и други ръководни позиции, да провеждат стачка, като уведомят работодателя си не по-малко от седмица преди пристъпване към стачните действия. Без уведомление служителите могат да проведат едночасова предупредителна стачка.

При спиране на работата си служителите трябва да присъстват на работното си място и да не пречат на нормалното протичане на дейности, извън служебните им задължения. Участието в стачката е доброволно и никой не може да принуди служител да участва в подобна акция.

Стачките се забраняват на полицаи, военни, служители на съда, прокуратурата и следствието.

В дневния ред на Тристранката са промените в Наредбата за отпускане на обезщетения за безработица. С тях се дава право на лицето да подаде заявление за отпускане на такова обезщетение във всяко поделение на НОИ в страната.

Премахва се декларацията, в която лицето посочва банкова сметка за превод на обезщетението, като номерът й ще се попълва в самото заявление. Първата точка в дневния ред на заседанието предвижда разглеждане на промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха одобрени на първо четене от здравната комисия в парламента.