Финансовият министър Владислав Горанов извади като аргумент за нуждата от новата дългова емисия и фискалния резерв.

Държавата може да прави плащания само с половин млрд. лв. от целия фискален резерв, предаде БНР, като цитира изказване на финансовия министър пред журналисти.

Към края на януари в резерва има над 7 млрд. лева, но по-голямата част от тях са блокирани в Сребърния фонд и т.нар. "ядрени фондове", от които държавата няма право да харчи към момента. Над 1,3 млрд. лева са европейските средства, които трябва да ни бъдат възстановени, но все още не са пристигнали от Брюксел, обясни Горанов. 

800 млн. лв. е депозирала държавата в Първа инвестиционна банка като част от програмата за стабилизиране на институцията след банковата паника от лятото на м.г., припомни Горанов.

"Аз не смятам, че в момента е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща, първо, не е така договорът между Министерството на финансите и банката, и второ, честите опити да бъде правен натиск върху банковата система ме карат да мисля, че е по-добре да се забрани, и аз съм забранил на Първа инвестиционна банка да връща средства в момента на българското правителство. Като мине малко време и се успокоят нещата, ще си влезем в графика на възстановяване. Те искат да ни върнат пари, аз не искам да ги взема в момента", обясни ситуацията той.

Ако извадим всички тези неща отгоре, Сребърният фонд, ядрените фондове и депозитите в ПИБ, които също са непроменени към този период, в един момент ще се окаже, че към 19-и февруари правителството разполага с 547,9 милиона във фискалния резерв, обясни финансовият министър.