БЕРЛИН – Върлуващата в Германия епидемията от морбили (дребна шарка) взе първата си жертва. В Берлин е починало дете на годинка и половина. Болестта е покосила момченцето на 18 т.м., но за случая беше съобщено едва днес.

Епидемията от морбили избухна в Берлин през октомври м. г. От тогава до днес в германскатка столица има регистрирани 574 случая на заболяване.

Според говорител на Института по заразни болести “Роберт Кох” причината е липса на желание у родителите децата им да бъдат имунизирани. Досега се смяташе, че дребната шарка в Германия е преодоляна и не застрашава малчуганите. Оказа се, че истината е печална.

По данни на Световната здравна организация през 2012 г. на планетата от болестта са починали общо 122 000 души. Ако изобщо не би била поставяна ваксина, жертвите биха били 13,8 милиона, твърдят експерти на организацията.

В промишлено развитите страни умира един на 1000 заразени с морбили”, заяви днес говорителката на института “Роберт Кох” Сузане Гласмахер. Тя уточни, че в Германия има годишно до 1500 случая на заболяване от морбили. Ето защо смъртта на починалото момченце не била изненада, макар и доста печална.

Според специалистите дребната шарка силно отслабва защитните сили на организма. Това води предимно до тежки възпаления на белите дробове и на средното ухо. Особено трябва да се внимава при неимунизирани деца, преболедували морбили. Години по-късно при тях може да се развие остър паненцефалит – възпаление на мозъка с фатален изход.

Какво препорчват специалистите при сегашната епидемия в Германия?

Родители незабавно да се отправят с децата си към лекар и да потърсят мнение за поставяне на ваксина. Твърди се, че само повторната ваксина гарантира имунитет срещу опасния вирус. Двойното ваксиниране не крие никакви опасности, твърди педиатърът Улрих Фегелер. Единствено трябва да се внивама при пациенти с отслабена имунна система, тъй като ваксината съдържа живи причинители на болестта и допълнително натоварва имунната система.

Самата имунизация срещу морбили се извършва на два пъти – веднъж около първата годинка на детето и повторно 4 до 6 седмици по-късно. Ваксината се поставя мускулно в горния край на надлакътницата, близо до рамото. Организмът развива антитела. При контакт с вируса имунната система го разпознава и атакува успешно.

Който веднъж е преболедувал от морбили, той не може да бъде поразен втори път от вируса.